Hamarosan baktériumok segítségével termeszthetik az élelmiszereket

Egy nemzetközi tudóscsoport, köztük a Vavilov Általános Genetikai Intézet munkatársai olyan globális projektet javasoltak, amely teljesen megváltoztathatja az élelmiszer-termelésről alkotott elképzelést. A szakemberek azt javasolják, hogy a föld helyett a baktériumokon alapuló mikrobiológiai termelés megvalósításába kezdjenek.

A kezdeményezést először a BRICS tudományos akadémiák vezetőinek találkozóján hozták nyilvánosságra. A javasolt technológia következetes megvalósítása lehetővé teszi, hogy a jövőben elkerülhető legyen a tömeges éhezés. A közelgő válság a tudósok szerint az élelmiszer-termeléshez szükséges földterület hiányával függhet össze.

– A biológiai erőforrások hiánya az emberiség egyik fő problémája, az éhezés pedig a betegségek után a második számú halálozási ok a bolygón. Ugyanakkor a rendelkezésre álló termőterületek csaknem felét már most is kihasználják – idézi az Izvesztyija Nyikolaj Jankovszkij, a IOGEN RAS tudományos igazgatójának kommentárját.

A tudósok módszere baktériumokon alapul. Segítségükkel a környezetben gyakori szervetlen vegyületekből szerves vegyületeket lehet előállítani, energiaforrásként villamos energiát használva.

Így a tudósok azt tervezik, hogy a baktériumokból valamiféle reaktorokat alakítanak ki az élelmiszer-termeléshez.

– Ha például az átlagos búzatermés százszorosan meghaladja az elvetett magok számát, akkor a baktériumok biomasszája kedvező körülmények között egy év alatt milliárdszorosára nőhet – számol be a kiadás.

Elolvasom a cikket