Egy orosz pilóta az ukrán hírszerzés beszervezési kísérletéről beszélt

Az ukrán hírszerzés egy lengyel bankban vezetett számla segítségével próbált beszervezni egy orosz pilótát egy Tu–22M3-as stratégiai bombázó eltérítése céljából. Erről az orosz légierő pilótája számolt be az FSZB videójában – számol be a RIA Novosztyi.

Elmondása szerint az ukrán biztonsági szolgálatok lengyel dokumentumokat és egy bankszámlát állítottak ki a családjának. Egy ukrán hírszerző tiszt, aki Pavel néven vette fel vele a kapcsolatot, a pilóta feleségének kiállított „lengyel kártyát” küldött. Később azonban kiderült, hogy a szolgálati szerződést Ukrajnában állították ki. „Ez egyszerűen nevetségesnek tűnik” – tette hozzá az orosz pilóta.

Korábban, július 8-án az FSZB arról számolt be, hogy a NATO különleges szolgálatai részt vettek egy Tu–22M3-as bombázó oroszországi eltérítésének kísérletében. A nyugati hírszerző szolgálatok támogatták az ukrán hírszerzést az orosz légierő repülőgépének eltérítésére irányuló művelet megszervezésében és végrehajtásában. Azt tervezték, hogy beszerveznek egy orosz katonai pilótát, akinek fizetséget és olasz állampolgárságot ígértek. A kísérletet az FSZB hiúsította meg.

A külföldi hírszerző szolgálatok személyes adatokat gyűjtenek az orosz katonákról és családjaikról toborzás céljából – állítja Andrej Popov tartalékos alezredes, az Alfa terrorellenes csoport veteránjainak szövetségének tagja. Megjegyezte, hogy két rendszert használnak a toborzásra. Az elsőben azt ígérik a katonatisztnek, hogy lezárja adósságait, és pénzzel segíti őt az eltérítésben, míg a másodikban zsarolással és a család és a rokonok megfenyegetésével próbálkoznak.

Elolvasom a cikket