Az Alzheimer-kór kialakulása a bélrendszer egészségéhez kapcsolódik

A kísérlet során a tudósok 69 Alzheimer-kóros és 64 egészséges embertől vettek vér- és székletmintát. Ezután mikroflórájukat átültették patkányokba, amelyek egy hétig antibiotikumot kaptak. Ennek eredményeként megállapították, hogy a neurodegeneratív betegség a bélmikrobiomon keresztül átvihető a rágcsálókra. Ez a felfedezés alátámasztotta azt a hipotézist, hogy az emésztőrendszer befolyásolja az agy egészségét.

Sandrine Touré, a londoni King’s College neurológiaprofesszora, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy a kapott információk fontos lépést jelentenek az Alzheimer-kór megértéséhez. Az a felfedezés, hogy a bélmikrobióta összetétele szerepet játszik a betegség kialakulásában, a későbbiekben „a terápiás beavatkozások terén lehetséges előrelépésekhez vezethet” – mondta.

A kutatócsoport vezetője, Yvonne Nolan egyetértett ezzel, megjegyezve, hogy a bélmikrobák szerepének megértése a demencia korai diagnózisában új kezelések kifejlesztésének lehetőségét nyithatja meg. „Az Alzheimer-kórban szenvedőket általában a kognitív tünetek megjelenésekor vagy később diagnosztizálják. Ez túl késő lehet, legalábbis a betegség terápiájának jelenlegi megközelítése szempontjából” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket