A Paramount egyesül a Skydance-szel

MH/ MTI
2024. július 8. hétfő. 13:18

Az első szakaszban a RedBird Capital Partners befektetési alap és az Ellison család – a Skydance vezérigazgatója és alapítója, David Ellison és édesapja, az Oracle alapítója, a milliárdos Larry Ellison – 2,4 milliárd dollárt fizet készpénzben a National Amusementsért, a Paramount anyavállalatáért.

A második szakaszban további 4,5 milliárd dollárt fizetnek a Paramount szavazati (A osztályú) és szavazati joggal nem rendelkező (B osztályú) részvényeiért, továbbá 1,5 milliárd dollár elsődleges tőkét biztosítanak.

Az összeolvadással létrejövő új cég a New Paramount lesz.

A második szakaszban a Paramount szavazati joggal rendelkező részvénytulajdonosok 23 dollár készpénzt vagy 1,5333 új Paramount B osztályú részvényt kapnak minden egyes értékpapírért, illetve 15 dollár készpénzt, vagy egy új Paramount B osztályú részvényt a szavazati joggal nem rendelkezők részvényenként.

Az egyesülési megállapodást várhatóan a jövő év első felében zárják le. Ezt követően az Ellison család és a RedBird birtokolja a New Paramount A osztályú részvényeinek száz százalékát és a B osztályú részvényeinek 69 százalékát.

A Paramount, amely az egyik legrégebbi hollywoodi filmstúdió, olyan franchise-ok tulajdonosa, mint a Top Gun és a SpongyaBob Kockanadrág, továbbá CBS tévécsatornáké (beleértve a sport- és hírcsatornákat), az övé a Comedy Central, az MTV és a Nickelodeon, illetve streaming szolgáltatásokkal és TV-csatornákkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Argentínában.

A Skydance Hollywood egyik vezető független stúdiója. Olyan kasszasikerek fűződnek a nevéhez mint a Top Gun: Maverick és a Jack Reacher: Nincs visszaút.

Elolvasom a cikket