Gálaműsorral fejeződött be a debreceni katonazenekari fesztivál

MH/ MTI
2024. július 6. szombat. 22:01

Takács Attila altábornagy a honvéd vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntőjében azt mondta, hogy a katonazenekari fesztivál legyen a béke hírnöke.

„A mostani háborús időkben segítse a béke megőrzését itt Magyarországon és Európában” – hangoztatta a tábornok hozzátéve: „szálljon a béke üzenete innen Debrecenből messzi tájakra”.

A továbbiakban kiemelte: a hazaszeretet és a zene iránti szeretet közös tőről fakad, „emberi mivoltunk legbelsőbbjéből ered”.

A katonazene ezért is emlékezteti a katonákat küldetésükre: a haza szolgálatára és védelmére. Utóbbihoz elsősorban szív kell, ezért is választották az új területvédelmi tartalékos toborzókampány mottójául a „szeretem, megvédem” jelszavakat – mondta.

Hozzátette: a haza védelme és a hazaszeretet elválaszthatatlanul összetartoznak.

Takács Attila köszönetet mondott a fesztiválon jelenlevő tizenegy ország zenészeinek, hogy a veszélyek korában a katonazene nyelvén beszélnek a katonai hivatás fontosságáról, és tanúságot tesznek a béke értékei mellett.

Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta: a gálaesten az ország védelmi képességének erősödését és a béke melletti kiállást is szimbolizálta a vadászgépek köszöntő repülése.

Napjainkban újra világossá vált, hogy a békéhez erő kell, s a legfontosabb ebben maga a hazáját védő katona – mondta a képviselő megjegyezve, hogy a katonazene nemzeti identitásunk, kultúránk része, ami szolgálja és segíti a katonai imázs formálását, a katonai pályára irányítást, a lakossági kapcsolatokat és az összetartozást.

A gálaműsorral véget ért négynapos debreceni katonazenekari fesztiválon a hazaiak mellett Ausztria, Csehország, Egyiptom, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Törökország és Szlovákia katonazenészei vettek részt.

Elolvasom a cikket