Újabb észak-koreai rakétakilövést ítélt el az EU

MH/MTI
2024. július 3. szerda. 8:39

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea július 1-jén ballisztikus rakétákat lőtt ki, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését jelenti – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) kedden.

A külügyi szolgálat szóvivője útján arra reagált, hogy Észak-Korea állítása szerint „szupernagy” robbanófej szállítására alkalmas két, Hvaszong-11Da-4.5 típusú taktikai ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres tesztkilövést.

A brüsszeli közlemény hangsúlyozta: Az EU sürgeti Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és teljes körű, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon mondjon le nukleáris fegyvereiről és ballisztikus rakétaprogramjáról – írták.
„Súlyos aggodalommal tölt el bennünket Észak-Korea és Oroszország közötti együttműködés elmélyülése, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát. Ismételten és határozottan felszólítjuk mindkét országot, hogy hagyjanak fel az illegális fegyverszállítással is” – fogalmaztak.

Az EU készen áll arra, hogy valamennyi partnerével együttműködjön a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését célzó érdemi diplomáciai folyamat előmozdítása érdekében – tették hozzá.

Elolvasom a cikket