Újabb amerikai katonai csomag Ukrajnának

MH/MTI
2024. július 3. szerda. 8:13

Lloyd Austin elismerését fejezte ki az ukrán katonai erőfeszítésekért, és azt hangoztatta, hogy „az Egyesült Államok soha nem fog meginogni és – 50 szövetségesével és partnerével összhangban – folytatja Ukrajna ellátását azokkal a kritikus képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy visszaszorítsa az orosz agressziót”.

Az amerikai védelmi miniszter az ukrán kollégájával tartott megbeszélés után közölte, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy „hidat építhessenek Ukrajna NATO-tagsága felé”.

A közelgő NATO-csúcs Ukrajnát érintő kérdéseiről egyeztetett Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt.

Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélés témái között szerepelt a szövetségesek azon szándéka, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-tagsághoz, valamint hogy erősítse Ukrajna katonai védelmi képességeit.

A helyettes szóvivő közlése szerint az amerikai külügyminiszter gratulált az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a békecsúcson elért eredményekhez, valamint az ukrán haderő önvédelmének sikereihez az orosz offenzívával szemben Észak- és Kelet-Ukrajnában.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrán elnökhöz intézett kérésével kapcsolatban, amelyben a kormányfő határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkijtől Kijevben. Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő azt mondta, hogy a kérés részleteiről a magyarországi partnerek tudnak nyilatkozni.

Elolvasom a cikket