Mi történik a testünkkel, ha lefekvés előtt megiszunk egy pohár bort?

Milyen hasznot vagy kárt okoz egy pohár bor este? – tette fel a kérdést az orvostudományok kandidátusa, Elena Solomatina táplálkozási szakértő és vitatta meg Andrej Titarenko szívsebésszel.

A bor előnyei és ártalmai

A bor, mint minden termék, hozhat bizonyos mennyiségű hasznot. De csak szigorúan adagolt használat mellett, és feltéve, hogy az ital teljesen természetes eredetű, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Az ilyen bor antioxidánsokban és polifenolokban gazdag.

A bor azonban alkohol, ami –, ahogy sokéves vita után a tudósok következtetésre arra jutottak – még kis dózisban is veszélyes a szervezetre. Bár nem is olyan régen még az ellenkezőjét állították: úgy vélték, hogy az ital csökkenti a szívroham, a stroke, az Alzheimer-kór és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Valójában még kis adagokban is különböző betegségeket okozhat.

„Egyeseknél még egy minimális alkoholadag is jobban, másokra kevésbé hat egyes folyamatokban. Sok múlik az alkoholol-dehidrogenáz enzim mennyiségén, amely a májban is termelődik és lebontja az alkoholt” – jegyezte meg Solomatina.

Ennek az enzimnek a mennyisége genetikailag meghatározott, és nem lehet befolyásolni. A délebbre eső nemzetek, mint az olaszok, franciák, örmények és zsidók „szerencsésebbek” – náluk jól termelődik ez az enzim.

„Vannak, akiknek a vacsora a fő étkezése, mint az olaszoknak és a franciáknak. Megvannak a maguk sajátosságai, saját életritmusuk. Más éghajlaton élnek. Egyes déli országokban sziesztaidő van – délutáni pihenés. Másfajta bor van. Nem isszák éjszaka, nem isszák éhgyomorra. A bor fogyasztása gyakran étkezéshez kötődik, aminek köszönhetően az alkohol nem szívódik fel olyan gyorsan a vérbe. Ha a vacsora már régen volt, és valaki gyakorlatilag éhgyomorra megiszik egy pohár bort, és így fekszik le aludni, akkor nagyobb az esélye, hogy az alkoholfüggőség csapdájába esik.”

Hogyan hat egy pohár bor lefekvés előtt a szervezetre?
Az alkohol lefekvéskor megzavarja az alvás REM-fázisát – ebben az időszakban aktív szemmozgás és fontos feldolgozási folyamatok zajlanak.

„Mi vagyunk azok, akik alszunk, és a test dolgozik – eltávolítja a méreganyagokat, regenerálja az agyat, bizonyos hormonokat küld, például a szomatotrop hormont (növekedési hormon). A szervezet, mint egy mesterember, javítási munkát végez, javítja a sérült szöveteket, és megtisztul. Ha ez az utolsó fázis nincs jelen, az negatívan befolyásolja a szervezet általános állapotát.”

Alvás előtti alkoholfogyasztás után az ember korán ébred, az ital vízhajtó hatása miatt az éjszaka közepén fel kell kelnie wc-re mennie, és sokan szembesülnek az apnoéval (átmeneti légzésmegállás alvás közben). Ez különösen gyakran előfordul a túlsúlyos embereknél. Ilyenkor az ember fáradtan és ingerlékenyen ébred, este pedig minden ismétlődik, és az alkohol adagját növelni kell.

Az agy, a szív- és érrendszer szenved leginkább az alkoholtól, a kognitív funkciók zavart szenvednek. A szervezet vészüzemmódban működik.

„Mindez nem kedvez a hosszú életnek és a jó közérzetnek. Ha egyszer megtörtént, az egy történet. Ha rendszeresen történik, az alvásfázisok, a cirkadián ritmusok kezdenek megzavarodni. Eleinte a szervezet megpróbálja ezt kompenzálni, vészüzemmódba kapcsol. De folyamatosan ebben dolgozni, és minden erőforrást a a végsőkig kihasználni nem a legjobb megoldás” – fejezte be Szolomatina.

„Az alkohol mindig káros – nincs tudományos bizonyíték az előnyeire. Az alkoholfogyasztás minden esetben olyan döntés, amelyet saját felelősségre hozunk meg. Fontos megjegyezni, hogy az alkoholt, még a közmondásos pohár bor is ellenjavallt gyógyszeres kezeléssel kombinálni. A hatások kiszámíthatatlanok, életveszélyesek és néha visszafordíthatatlanok lehetnek” – tette hozzá Titarenko.

Nem utolsósorban üzennénk azoknak, akik este meginnának egy „pohár bort”: jobb, ha inkább más módon kapcsolódnak ki és a stressz levezetésének más módját választják. Vegyünk meleg aromás fürdőt, sétáljunk egy lefekvés előtt, igyunk kamillateát vagy melatonintartalmú cseresznye (meggy) turmixot, meditáljunk.

Elolvasom a cikket