Brit választások: A felmérés szerint szinte biztos, hogy a Munkáspárt az 1997-es rekordnál is nagyobb győzelmet arat

MH/MTI
2024. július 3. szerda. 6:44

A Survation közvélemény-kutató cég által 34 558 választó bevonásával elvégzett, kedd este ismertetett országos reprezentatív vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy a Labour a jelenlegi pártpreferenciák alapján 484 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban.

Ennek alapján a Sir Keir Starmer vezette Munkáspártnak 318 fős többsége lenne a Survation számítási modellje által a többi parlamenti párt számára valószínűsített összes képviselői mandátumhoz képest.
A Survation kimutatása szerint a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt ugyanakkor mindössze 64 képviselői helyet szerezne, ha a friss felmérésből levezetett számítások helytállónak bizonyulnak.
Ez lenne a konzervatívok messze legrosszabb választási eredménye a párt történetében. A Konzervatív Párt az eddigi leggyengébb eredményét az 1906-os parlamenti választásokon érte el, amikor 156 képviselői mandátumot szerezett.

A Survation a keddi felméréshez fűzött elemzésében kiemelte: számítási módszertana alapján 99 százalékos valószínűségű, vagyis gyakorlatilag biztos, hogy a Munkáspárt a csütörtöki választáson több képviselői helyet szerez az alsóházban, mint amennyit 1997-ben Tony Blair vezetésével elnyert. A cég szerint ugyanis az alkalmazott vizsgálati modell a Munkáspártnak 42 százalék körüli, a konzervatívoknak 23 százalékos szavazatarányt valószínűsít, vagyis a Labour jelenleg 19 százalékpontos támogatottsági előnyben jár a Konzervatív Párt előtt.

A Survation felidézi, hogy 1997-ben a Labour 13 százalékpontos támogatottsági előnnyel aratott győzelmet az akkor John Major vezette konzervatívok felett.
A cég hangsúlyozza mindezek alapján, hogy számítási modellje példátlan arányú győzelmet valószínűsít a Munkáspárt számára a csütörtöki parlamenti választáson.

Az utóbbi időszakban más felmérések is a Labour földcsuszamlásszerű győzelmét vetítették előre. A Savanta közvélemény- és piackutató csoport friss vizsgálata szerint a Munkáspártra jelenleg 38 százalék, a Konzervatív Pártra 21 százalék kíván szavazni.

A cég számítási modellje szerint ez a szavazatmegoszlás azt jelentené, hogy a Labour 459, a Konzervatív Párt alig 75 alsóházi képviselői helyet szerezne.

Elolvasom a cikket