A fűszeres ételek egészségesek vagy sem? A tudósokat is meglepte a válasz

A fűszeres ételek túlzott fogyasztása nem tesz jót az egészségnek, de ha mértékkel fogyasztjuk, számos előnye van, különösen a bélrendszer, a szív- és érrendszer és az anyagcsere egészségére. Egyes fűszerek antivirális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek – számol be a Verywell Health.

Mikor előnyösek a fűszeres ételek?
Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik szinte mindennap esznek fűszeres ételeket, 14 százalékkal alacsonyabb a halálozás kockázata, beleértve a szív- vagy légzőszervi megbetegedéseket is, mint azoknál, akik hetente kevesebbszer esznek fűszeres ételeket.

Emellett a fűszeres ételeknek antibakteriális hatásuk is van, amely jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére. Különösen a fűszeres ételekről kimutatták, hogy jótékonyan hatnak a bél mikrobiomjában lévő baktériumokra, amelyeket összefüggésbe hoztak a cukorbetegség, a szívbetegség, a májcirrózis és a rák kockázatával.

A cikk megjegyezte, hogy a chilipaprikában található kapszaicin számos egészségügyi előnnyel jár. A chilipaprikában található vegyületnek bizonyítottan olyan hatásai vannak, mint például:
– antioxidáns;
– daganatellenes;
– kardioprotektív (védi a szívet);
– gasztroprotektív (védi a beleket).

A kapszaicin antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amely a bélmikrobiomra gyakorolt, jótékony hatásával együtt erősítheti az immunrendszert, és segíthet a szervezetnek a betegségek elleni küzdelemben.

Emellett a kurkumának is vannak ilyenszerű, jótékony tulajdonságai. A fűszer hatóanyaga a kurkumin, amelyről köztudott, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Ezek védhetik a szervezetet azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyökök (instabil atomok, amelyek sejtkárosodást okoznak), például a környezetszennyezés és a napfény okozta károkat.
A kurkuma segíthet a metabolikus szindróma, az ízületi gyulladás, a szorongás és a magas koleszterinszint kezelésében, valamint csökkenti a testmozgás okozta gyulladást és izomfájdalmat – áll az MDPI tanulmányában.

Milyen tüneteket okoz a fűszeres ételek túlzott fogyasztása?
A fűszerek, különösen a kapszaicin, irritáló hatásúak, amelyek a szervezetben fájdalomreceptorokat aktiválnak. Ez gyomorfájdalmat, hasmenést, hányást és ajakbizsergést okozhat. A fűszeres ételekre adott reakciók többsége nem allergiás, és a tünetek általában maguktól elmúlnak.
Bár a fűszeres ételek egészségesek, túlzott mennyiségben károsak is lehetnek, különösen a gyomor-bélrendszerre nézve.

„Tanulmányok azt mutatják, hogy a nagy dózisú kapszaicin tartós expozíciója károsíthatja a gyomor-bél traktust, valamint fokozhatja a fájdalmat a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél. Egy tanulmány kimutatta, hogy a felső gyomor-bélrendszeri tünetek gyakoribbak azoknál az embereknél, akik sok fűszeres ételt esznek, különösen a fiatal nőknél” – olvasható az anyagban.

Hogyan fogyasszunk óvatosan fűszeres ételeket?
Amikor a fűszeres ételek biztonságos fogyasztásáról van szó, gondolja át, hogy mennyit fogyaszt, és milyen a személyes tűréshatára. Egyes emberek azért nem tudják olyan jól tolerálni a fűszeres ételeket, mint mások, mert náluk kevesebb van a TRPV1 nevű idegreceptor egy bizonyos típusából, amely segít szabályozni a testhőmérsékletet.

A fűszeres ételek fogyasztásának legtöbb tünetét az okozza, ha többet fogyasztunk, mint amennyit a szervezetünk elbír. Soha ne fogyasszon annyi fűszeres ételt, hogy hányingert vagy kellemetlen tüneteket tapasztaljon.

Elolvasom a cikket