Új egészségügyi előnyökkel jár egy népszerű aszalt gyümölcs az idősek körében

Így az Osteoporosis International szerint az aszalt szilva a menopauza utáni nőknél a csontok szerkezetének és erősségének javulásával hozható összefüggésbe – írja a Newsweek.

Ezért az aszalt szilva napi fogyasztása lassíthatja az időskori csonttömegvesztést, és csökkentheti a csonttörések kockázatát – mondták a kutatók.

„A napi szilvafogyasztás befolyásolja a töréskockázattal összefüggő tényezőket. Ez klinikailag felbecsülhetetlen értékű” – mondta a tanulmány társszerzője, Mary Jane De Souza, a Pennsylvaniai Egyetem (USA) kineziológia és fiziológia vezető professzora.

Megjegyezték, hogy a csontsűrűség az életkor előrehaladtával általában csökken. Ez részben annak köszönhető, hogy természetes módon csökken a szervezet csontszövetregeneráló képessége.

„Megváltozik az egyensúly a csontfelszívódás (az a folyamat, amelynek során a csont elpusztul, és ásványi anyagai a vérbe kerülnek) és a csontképződés között, amely a csonttömeg nagyobb mértékű csökkenéséhez vezet” – olvasható az anyagban.

A menopauza során csökkenő ösztrogénszint például jelentősen felgyorsítja a csonttömegvesztést, vagyis a menopauza utáni nők különösen veszélyeztetettek. Az ösztrogén segít megvédeni a csontsűrűséget, így az alacsony szint fokozott csontfelszívódáshoz vezet. A férfiaknál a tesztoszteronszint fokozatos csökkenése szintén hozzájárulhat a csontok gyengüléséhez.

„A csonttömeg fokozott csökkenése csontritkuláshoz vezethet, amikor a csont porózussá, kevésbé sűrűvé és törésre hajlamosabbá válik. Az Egyesült Államokban több mint 10 millió ember szenved csontritkulásban, többségük a menopauza utáni nők közül. (…) Az aszalt szilva számos vegyi anyagot, például polifenolokat tartalmaz, amelyek gátolják a csontvesztést” – mondják a szakértők.

Elolvasom a cikket