Szlovén belügyminiszter: A rendőrség ellenőrzés alatt tartja a migrációt

MH/ MTI
2024. július 2. kedd. 19:42

A tárca közleménye szerint Poklukar a ljubljanai találkozón beszámolt a jelenlegi helyzetről, valamint ismertette az illegális migráció visszaszorítására irányuló európai uniós és nemzetközi erőfeszítéseket.

Az illegális határátlépések száma idén magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt, de Szlovénia továbbra is tranzitország marad – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a migrációs helyzet stabil, a Ljubljanában, Logatecben és Postojnában lévő menekültközpontok nem túlzsúfoltak.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Szlovéniában az év első öt hónapjában 17 439 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 11 százalékos növekedés a megelőző év ugyanezen időszakához képest.

Januártól május végéig 16 755-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, 14 százalékkal többen, mint 2023-ban. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.

Elolvasom a cikket