Rákot jelezhetnek ezek a makacs tünetek

Nem minden esetben alakulnak ki nyilvánvaló és egyértelmű tünetek, amelyek idejében figyelmeztetnének a bajra. Dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa csokorba gyűjtötte azokat a panaszokat, amelyekről talán a legtöbben nem is sejtenék, hogy daganat is állhat a hátterükben.

Krónikus köhögés, rekedtség

Nem meglepő, hogy a köhögés a tüdődaganat tünete lehet, de a másként nem magyarázható rekedtség esetén is felmerülhet ez a gyanú. Tüdődaganat esetén reszelőssé, halkabbá, erőtlenebbé válhat a beteg hangja, amennyiben a daganat a hangszalagokat irányító idegeket nyomja. De jelezhet gégedaganatot is ez a tünet. A legtöbb esetben ugyanakkor ártatlan oka van a rekedtségnek, például egy megfázás.

Nyelési nehézség

Ha úgy érezzük, hogy a falat rendszeresen megakad a torkunkon, vagy csak nehézségek árán sikerül lenyelni, az akár száj-, torok- vagy nyelőcsődaganat tünete is lehet. Ilyenkor ugyanis a tumor elzárja vagy szűkíti a falat útját.

Indokolatlan fogyás

A gyors és mással nem magyarázható fogyás többféle betegség tünete lehet, például demenciáé, cukorbetegségé, szívelégtelenségé. Ugyanakkor daganatos betegségeket is jelezhet.

Éjszakai izzadás

Ez a tünet nem ritka a menopauza időszakában, azonban ha tartósan fennáll és erős, az akár leukémia és limfóma gyanúját is felvetheti.

Tartós gyomoréges

A hirtelen jelentkező, erős gyomorégés a szívinfarktus jól ismert tünete, ha pedig sokszor van jelen, akkor refluxra utalhat. A tipikusan étkezés után vagy éjszaka rendszeresen jelentkező gyomorégés viszont nyelőcső- vagy gyomordaganat miatt is kialakulhat.

Csomók, dudorok

A bőr alatt kitapintható csomóknak több oka is lehet, gyakran például zsírdaganatról van szó. Ritkább esetben azonban lágyrészszarkóma is lehet az ok, amely a testen bárhol kialakulhat, de leginkább a karokban, lábakban, mellkason és hasnál figyelhető meg. Általában kemény tapintatú és fájdalmatlan, viszont folyamatosan növekszik.

Puffadás

Bizonyos esetekben a daganat irritálhatja a hashártyát, ami több folyadék termelésére készteti a szervezetet, mint amennyitől meg tud szabadulni. Ez az ascites megnevezésű hasűri folyadékgyülem többféle onkológiai betegség tünete is lehet, akár még emlődaganatot is jelezhet.

Székelési szokások változása

Ha alkalmanként hasmenést vagy székrekedést tapasztal valaki, az nem ad aggodalomra okot. De ha jelentős változás áll be e téren, és állandósul valamelyik szokás, vagy éppen tartósan váltakozik a kettő, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hogy nem vastagbéldaganat okozza-e.

Új típusú, nem múló fájdalom

A korábban nem tapasztalt fájdalmat sokan az idősödésnek tudják be, és legtöbbször ez igaz is. Ha azonban tartósan fennáll egy szokatlan fájdalom, az is előfordulhat, hogy a daganat nyom valamilyen ideget, csontot vagy szervet.

Elolvasom a cikket