Die Welt: A börtönökből sem sikerül pótolni az ukrán hadsereg veszteségeit

A kijevi kormány nem remélheti, hogy több ember nélkül támadó hadműveleteket indíthat, de a Wall Street Journal és a Die Welt tudósítása szerint még a börtönökben történő toborzás is elmaradt a szükségleteitől.

Az amerikai Journal szerint sem Ukrajna, sem Oroszország nem tűnik felkészültnek egy döntő áttörésre.

„Ukrajna számára a tavaly nyári sikertelen ellentámadás után egyelőre az a feladat, hogy friss nyugati fegyverekkel tartsa meg állásait” – írta hétfőn az amerikai lap.

Kijevnek „kevés kilátása van arra, hogy az elkövetkező hónapokban a frontvonal tartásánál sokkal többet érjen el”, és inkább az Egyesült Államok által szállított nagy hatótávolságú rakétákkal mér csapást a Krímre – jegyezte meg a Journal.

Egy meg nem nevezett nyugati biztonsági tisztviselő szerint Kijev képes volt pótolni a veszteségeket és némi tartalékot képezni, de „többszörösére van szüksége ahhoz, hogy bármilyen nagyobb offenzívát indítson”.

Míg a Journal névtelen forrásai magabiztosnak tűntek abban, hogy Ukrajna jól tartja magát a harctéren, a Die Welt Am Sonntag kevésbé tűnt meggyőzöttnek.

A német lap szerint az orosz hadsereg „kezdeményez a fronton”. Ukrajna legnagyobb problémája a katonahiány – folytatta a Die Welt –, mert „a háború kezdete óta az ország hat számjegyű számban veszített katonákat, akik meghaltak vagy megsebesültek”.

A veszteségek pótlásához és az új dandárok létrehozásához Ukrajnának az év végéig legalább 200 ezer katonára, vagyis negyedévente 50 ezerre lenne szüksége, de az elmúlt hónapokban „jóval elmaradt ezektől a számoktól” – közölte a Die Weltnek név nélkül nyilatkozó európai biztonsági tisztviselő.

A kijevi kormány nem remélheti, hogy több ember nélkül támadó hadműveleteket indíthat, de a Wall Street Journal és a Die Welt tudósítása szerint még a börtönökben történő toborzás is elmaradt a szükségleteitől.

A legutóbbi mozgósítási terv a Kijev által májusban jóváhagyott törvény értelmében akár tízezer újoncot is remél a börtönökből. Eddig 2800 elítélt vonult be a hadseregbe – írta a Die Welt ukrán kormányzati számokat idézve.

Az elítélteknek hat hónapos megfelelő kiképzést és havi 100 ezer hrivnya (közel 900 ezer forint) körüli fizetést ígértek, és még többet, ha a fronton, a „rohambrigádokban” szolgálnak. Az egyik elítélt, akit csak Jurijként azonosítottak, azt mondta, hogy mégsem fog bevonulni.

Az az aggodalom, hogy ágyútöltelékként dobnak minket a frontra, és az első hullámban elhasználnak” – mondta a német hírügynökségnek. Mert sokan úgy gondolnak a foglyokra, mint a társadalom söpredékére.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég havi 50 ezerre becsülte Ukrajna veszteségeit, amelynek mintegy fele helyrehozhatatlan, megjegyezve, hogy az orosz veszteségek ötször kisebbek.

Elolvasom a cikket