Az EU további 1,2 milliárd eurós beruházási csomagot jelentett be a nyugat-balkáni országok számára

MH/ MTI
2024. július 2. kedd. 21:11

Az Európai Bizottság újabb 1,2 milliárd eurónyi beruházást mozgósít a nyugat-balkáni országok számára, az uniós forrás a vízellátás és szennyvízkezelés, a vasúti közlekedés, az innováció fejlesztését, valamint a régió kis- és középvállalkozásainak zöldítését célozza.

A beruházásokat az Európai Unió a nyugat-balkáni partnerekkel és a nemzetközi pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben hajtja végre – közölte a brüsszeli bizottság kedden.

A csomag 300 millió euró uniós támogatást tartalmaz az úgynevezett előcsatlakozási támogatási eszközből (IPA III), további kétoldalú hozzájárulásokat az EU-tagállamok és Norvégia részéről, kölcsönöket nemzetközi finanszírozási intézményektől és hozzájárulásokat a nyugat-balkáni gazdaságoktól. Az új kiemelt beruházások egyik prioritása a vízellátási és szennyvíz-elvezetési infrastruktúra rekonstrukciója és helyreállítása Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában.

Az uniós forrásokból támogatják a X. közlekedési folyosó vasúti infrastruktúrájának fejlesztését, továbbá a Belgrád és Velika Plana közötti vasúti szakasz nagy sebességű összeköttetésének megvalósítását.

Az EU 2020 októberében elfogadott, a Nyugat-Balkánra vonatkozó gazdasági és beruházási tervének célja a hosszú távú fellendülés ösztönzése, a zöld- és digitális átállás felgyorsítása, valamint a regionális együttműködés és az EU-val való konvergencia előmozdítása a térségben. A program a hétéves időszak alatt mintegy 30 milliárd euró összegű beruházást mozgósít, amelyből 9 milliárd euró uniós előcsatlakozási támogatás.

Az EU eddig hat programot hagyott jóvá a gazdasági és beruházási terv keretében, ezek 17,5 milliárd euró összegű beruházást mozgósítanak, ezen belül 5,4 milliárd euró uniós támogatást.

Elolvasom a cikket