Az anyai kognitív problémák növelik az Alzheimer-kór kockázatát

Az amerikai Massachusetts General Hospital és a Brigham and Women’s Health Centre kutatói megállapították, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata jobban függ az anyai, mint az apai oldaltól.

A JAMA Neurology című folyóiratban közzétett tanulmányban 4 413 olyan 65 és 85 év közötti ember egészségi állapotát elemezték, akiknél nem észleltek memória- vagy más kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat. A tudósok pozitronemissziós tomográfiás vizsgálatok segítségével azonosították az agyban az amiloid fehérjék jelenlétét, amelyek az Alzheimer-kór fő jelzői, és az idegsejtek károsodását és működési zavarát okozzák.

A vizsgálatban résztvevők arról is beszámoltak, hogy szüleik szenvedtek-e Alzheimer-kórban. Kiderült, hogy a betegség kialakulásának kockázata magasabb volt azoknál, akiknek az édesanyja kognitív károsodásban szenvedett, függetlenül az alanyok korától.

Ha azonban az apának viszonylag fiatalon (65 év alatt) memóriaproblémái voltak, akkor is magas maradt az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége.

Elolvasom a cikket