A krónikus fáradtság hét oka

1. Kiszáradás

A szakértők a rendszeres tiszta víz ivását javasolják a délutáni fáradtság ellen. A kiszáradás befolyásolhatja a szervezet normális működését. Alternatív megoldásként kezdetben a délutáni kávét egy üveg ásványvízre cserélhetjük le.

2. Közösségi háló

Ha van néhány szabad percük a nap folyamán, sokan szívesen merülnek el azonnal a közösségi oldalakon: van, aki a lájkokat számolgatja, míg mások rövid videók nézegetésével „pihennek”. A túl sok képernyőidő azonban senkinek nem tesz jót: az agyunk ugyanis ilyenkor a rengeteg eltérő kép és szöveg feldolgozásával van elfoglalva, amely miatt fáradtabbnak érezzük magunkat.

3. Depresszió és álmatlanság

A kutatások kimutatták, hogy a depresszióban szenvedők 75 százalékánál jelentkeznek az álmatlanság tünetei, míg a fennmaradó 25 százalék hipersomniában, azaz túlzott nappali álmosságban szenved. Az éjszakai öt óránál kevesebb alvás azonban bizonyítottan növeli a depresszió valószínűségét is.

4. Koffein

Koffein a teában is megtalálható, a matcha tea pedig még egészséges is. Ha rövid időközönként iszunk egy csészével, az segít az energiánk megtartásában. Mind a kávé, mind a tea előnyös lehet, azonban fontos figyelembe venni az egyéni reakciókat.

5. Étkezési idő

A hagyományos 13 órai ebédszünet nem biztos, hogy a legideálisabb az ebédre. Az éhségérzetet elnyomó hormon szintje viszonylag alacsony délben, a legalacsonyabb pedig délután négy óra körül. Így jobb ötlet lehet késő délután ebédelni és késő reggel reggelizni.

6. Napfényhiány

A napfény óriási szerepet játszik a megfelelő cirkadián ritmus kialakításában, az alvás-ébrenlét ciklusainkat szabályozó biológiai folyamatban. Az ideális lehetőség az, ha közvetlenül ébredés után sétálunk, de a rendszeres, dél körüli séták is segítenek a szervezetnek. Az sem baj, ha felhős idő van, a lényeg az, hogy természetes fény érjen minket.

7. A fizikai aktivitás hiánya

Ha kevesebb az energiánk, akkor itt az ideje, hogy elmenjünk edzeni. A rendszeres testmozgás segíthet a fáradtság leküzdésében. Nem kell maratont futni vagy testépítő sztárrá válni, elég csupán, ha a saját tempónkban mozgunk, legyen szó lefekvés előtti jógáról vagy egy hosszú reggeli sétáról.

Elolvasom a cikket