Segíti a fogyást, jó a magas vérnyomás ellen, és rákmegelőző hatása is lehet

Szirtes Györgyi
2024. június 1. szombat. 8:06

Az uborka, az öregedésgátló tulajdonságai mellett, egészségügyi előnyök hosszú listájával rendelkezik. Gazdag K-vitaminban, molibdénben, B-vitaminban, pantoténsavban, C-vitaminban, B1-vitaminban, biotinban, rézben, magnéziumban, mangánban, foszforban és káliumban.

A kutatók több mint hetven különböző fenolos vegyületet azonosítottak az uborkában, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő előnyöket biztosíthatnak.

Az uborka fisetint is tartalmaz – egy olyan flavonoidot, amely nemcsak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt keltette fel a kutatók érdeklődését, hanem azért is, mert bizonyos ráktípusok esetében kockázatcsökkentő hatású lehet. Bár az uborka alacsonyabb koncentrációban tartalmaz fisetint, mint a hagyma, az eper, az alma vagy a szőlő, mégis fontos forrása ennek a flavonoidnak.

Az uborka antioxidáns előnyeit a cukorbetegséggel összefüggésben is vizsgálták. A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált egyének anyagcseréje néha olyan változásoknak lehet kitéve, amelyek bizonyos sejtekben a reaktív molekulák túlzott képződésével járnak. A reaktív oxigénfajok (ROS) és a reaktív karbonilfajok (RCS) két ilyen molekula, amelyek túlzott mennyiségben képződhetnek. Számos közelmúltbeli tanulmány kimutatta az uborka azon képességét, amely segít csökkenteni a ROS és az RCS termelődését.

Az uborkával kapcsolatos kutatások egyre inkább a vércukorszint szabályozásával kapcsolatos problémák enyhítésére összpontosítanak. Ha vércukorszintünk hosszú időn keresztül túl magas marad, megnő a ROS és az RCS szintje, amely károsíthatja a sejtstruktúrákat és a test összetevőit. Az uborka fokozott fogyasztása ígéretes lépésnek tűnik a ROS és az RCS túltermelésének jelentős csökkentésére. A kutatók úgy vélik, hogy az uborkában található számos fenolos vegyület, köztük számos flavonoid és terpenoid, valószínűleg részt vesz ebben a potenciális egészségügyi előnyben.

Szív- és érrendszeri előnyei két alapvető folyamatot foglalnak magukban. Az első az érfalak és a vér alkotóelemeinek védelme az oxigén okozta károsodástól. Úgy tűnik, hogy az uborkában azonosított 73 különböző fenolos fitonutriens – és különösen a flavonoidok lenyűgöző sokasága – központi szerepet játszik az antioxidáns védelem biztosításában. A második az uborkafogyasztás kedvező hatása a vérzsírszintre, különösen azoknál az egyéneknél, akiknek emelkedett a vérzsírszintjük. Egy nemrég végzett vizsgálatban enyhén emelkedett vérzsírokkal rendelkező résztvevők egy kis csoportja hat héten keresztül napi rendszerességgel fogyasztott szárított uborkamag-kivonatot, és számos kedvező változást tapasztaltak a vérzsírszintjükben. Ezek a változások magukban foglalták az összkoleszterinszint csökkenését, az LDL-koleszterinszint csökkenését, a trigliceridek csökkenését és a HDL-koleszterinszint növekedését.

Sokan nem csak ételként hasznosítják az uborkát. Egyre népszerűbb az uborkás víz.

Ha fogyni szeretne, a cukros üdítőitalokat, sportitalokat és gyümölcsleveket uborkalével helyettesítheti. Ez segít nagy mennyiségű kalóriát kivonni az étrendjéből.

A magas vérnyomás kialakulásához hozzájárul, hogy túl sok nátriumsó és túl kevés kálium van az étrendben. A túlzott só hatására a szervezet folyadékot tart vissza, amely növeli a vérnyomást. Eközben a kálium egy elektrolit, amely segít szabályozni a vesék által visszatartott nátrium mennyiségét. Az uborka nagyszerű káliumforrás. Ezért az uborkavíz fogyasztása segít több káliumot juttatni a szervezetbe, ezáltal csökkentve a vérnyomást.

Az uborkalé belülről kifelé nyugtatja a bőrt. Az uborkás víz méregtelenítő, fogyasztása segít a szervezetnek a méregtelenítésben és az egészséges bőr fenntartásában. Ezenkívül az uborka magas pantoténsav- vagy B5-vitamin-tartalommal rendelkezik, amelyet pattanások kezelésére használnak.

Az uborka K-vitaminban is gazdag. Egy csésze szeletelt uborka a napi ajánlott K-vitamin-érték körülbelül 19 százalékát tartalmazza. A szervezetnek szüksége van a K-vitaminra az egészséges csontok és szövetek építéséhez szükséges fehérjék kialakításához, valamint a véralvadás elősegítéséhez. Ennek megfelelően az uborkásvíz fogyasztása olyan intézkedés, amely segít pótolni ezt a vitamint a szervezet számára.

Elolvasom a cikket