Mi válthat ki izomgörcsöt?

Az izomgörcs egy vagy több izom akaratlan, rövidebb-hosszabb ideig tartó összehúzódása és merevsége, amely általában ártalmatlan, de erőteljes fájdalmat okozhat. Gyakori jelenség, szinte mindenki megtapasztalja egy fárasztó edzés, megerőltető fizikai munka, vagy egyes gyógyszerek, bizonyos egészségügyi állapotok következményeként.

Az izomgörcs többnyire a lábizmokban alakul ki, leggyakrabban a vádli, a lábfej és a talp izmait érinti. Ritkán igényel orvosi ellátást, általában kezelés nélkül elmúlik.

Az izomgörcs rendszerint hirtelen, gyakran éjszaka vagy hideg vízben (az erek összehúzódása miatt) jelentkezik, éles fájdalommal jár, amely miatt az érintett testrész alig mozdítható. A görcs intenzitása és időtartama is változó: az enyhétől az éles fájdalomig terjedhet, és néhány másodperctől akár 15 percig is eltarthat. Az izomgörcs sokszor jól látható és tapintható.

Az izomgörcs számtalan ok miatt kialakulhat. Ezek közé tartozik a megerőltető fizikai igénybevétel különösen meleg időben; a kimerültség; a hosszabb ideig tartó mozdulatlanság; a bemelegítés és nyújtás nélküli sportoláskor; a sóháztartás egyensúlyának zavara (elsősorban a kálium, a kalcium és a magnézium hiánya); a kiszáradás; az életkor (az idősebbek veszítenek az izomtömegből, a megmaradt izom könnyebben túlfeszülhet); a rossz keringés (lúdtalp vagy nem megfelelő cipő); egyes betegségek következményeként (az ágyéki gerinccsatorna szűkülete miatt az idegek összenyomódhatnak, cukorbetegség, keringési zavar, az alsó végtag érszűkülete, visszérbetegség, veseelégtelenség, pajzsmirigybetegség, gerincbetegség, epilepszia, alkoholbetegség, májzsugor); gyulladás (a hátsó őrlőfogak vagy az állkapocscsont gyulladása szájzárat okozhat); egyes gyógyszerek mellékhatása (vízhajtók, koleszterincsökkentők); hormonháztartás változása (pl. várandósság idején), de tartós stresszhelyzet is kiválthat izomgörcsöt.

Izomgörcs esetén akkor érdemes háziorvoshoz fordulni, ha a görcs gyakran jelentkezik, otthoni kezelés hatására nem múlik el, nagyon erős fájdalommal jár, izomgyengeség vagy lábdagadás társul hozzá, pirosság, kiütések jelennek meg, hátterében nem azonosítható a pontos kiváltó ok (pl. megerőltető testmozgás).

Izomgörcs esetén több dolgot is tehetünk. Segíthet a görcsös testrész óvatos nyújtása, mozgatása, masszírozása; erőteljes nyomás (pl. a kézizom görcsénél a tenyér határozott nyomása az asztalra); melegvizes borogatás; izomlazító krémek és a bőséges folyadékbevitel (különösen fizikai terhelés esetén).

Az izomgörcsök megelőzésére is odafigyelhetünk

Kiszáradás elkerülésével csökkenthető az izomgörcsök kialakulása. A szervezet folyadékigénye függ az elfogyasztott ételtől, az aktivitás mértékétől, időjárástól, egészségi állapottól, életkortól, a szedett gyógyszerektől. A folyadék elősegíti az izmok összehúzódását és ellazulását, és hidratálják az izomsejteket.

Segíthet az izmok nyújtása is. Különösen sportolás, fizikai aktivitás előtt van szükség az izmok pár percig tartó nyújtására, bemelegítésére, illetve éjszakai görcshajlam esetén lefekvés előtt is.

Érdemes kerülni a hirtelen fizikai megeröltetést. Sokat segíthet az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Fontos a szervezet megfelelő B-vitamin-, kálium-, kalcium- és magnéziumellátottsága, amit teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, sok gyümölcs, zöldség, esetleg étrend-kiegészítők fogyasztásával lehet elérni.

Érdemes kényelmes cipőt hordani, ne legyen a cipő sarka túl magas, vagy az orra túl szűk.

Elolvasom a cikket