Kémkedés vádjával halálra ítéltek 44 embert a jemeni húszik

MH/ MTI
2024. június 1. szombat. 21:50
Frissítve: 2024. június 1. 22:01

A jemeni húszi lázadók bírósága 44 embert ítélt halálra kémkedés vádjával, közöttük egy segélyszervezetekkel együttműködő üzletembert is, ügyvédjük tájékoztatása szerint.

A húszik 49 embert állítottak bíróság elé „az ellenséggel folytatott együttműködés” vádjával. Az ellenség alatt a húszik a Szaúd-Arábia által a nemzetközileg elismert jemeni kormány visszaállítására létrehozott koalíciót értik, melynek tagja az Egyesült Arab Emírségek is. A konfliktus az elmúlt években Szaúd-Arábia és Irán közötti proxyháborúvá eszkalálódott.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint négy embert börtönbüntetésre ítélt a fővárosban, Szanaában működő Speciális Büntetőbíróság.

A halálra ítéltek között van Adnan al-Harazi, egy szanaai székhelyű vállalat, a Prodigy Systems vezérigazgatója is. A cég olyan rendszereket fejlesztett ki, amelyek segítségével a humanitárius csoportok regisztrálhatják és ellenőrizhetik a háború sújtotta országban a rászorulóknak nyújtott segélyek elosztását. A vezérigazgatót tavaly márciusban vették őrizetbe. A bírósági döntés értelmében lefoglalták al-Harazi vagyonát is.

Elolvasom a cikket