Gyorsabban öregszünk a hidegben?

Kiun B a szibériai Jakutszkban él, ahol a hőmérő higanyszála télen -64,4 Celsius-fok alá süllyed, nyáron pedig 20 Celsius-fok körül van. Egy YouTube-videóban elmondja, hogy az év nagy részében sűrű köd takarja el a napot, és a terület olyan, mint „egy sci-fi film jelenete”. A nő történetéről a Mirror magazin számolt be.

A nő olyan helyiekkel beszélget, akiknek súlyos fagyási sérülések vannak az ujjaikon, és azt mondja:

„Jakutszkban az élet nem áll meg, amikor hideg lesz. Még mindig kimegyünk a szabadba, iskolába járunk és dolgozunk. Jakutszkban a fagyás és a hipotermia majdnem olyan gyakori, mint maga a hideg.”

Kiun B gyakran enyhe fagyási sérüléseket szenved az arca szabadon hagyott részein. És miután „zsibbadást” érez, meleg helyre siet, hogy megóvja magát a komolyabb sérülésektől. Azt mondja, a kormány kénytelen volt menedéket biztosítani a „meleg és a védelem” érdekében.

Speciális osztályok és orvosok foglalkoznak a legsúlyosabb esetekkel, emellett minden lakosnak jár az ingyenes egészségügyi alapellátás. A jakutszki régió közösségei szétszóródtak, és az emberek hosszú utazások során halnak meg, amelyek során akár 48 órát is igénybe vehet a kórházak elérése.

„Ilyen hidegben az autók akkumulátorai lefagyhatnak, és az utazók elakadhatnak… ami halálos lehet. Sajnos minden évben több százan fagynak halálra Jakutszkban” – tette hozzá Kiun. A hideg miatt a légzési problémák is jelentkeznek.

„Így az igazán hideg napokon itt gyakran teljesen betakarjuk az arcunkat, és ez nemcsak a bőrünket védi, hanem a tüdőnket is. Sokszor hallottam az újonnan érkezettektől is, akik először látogattak el Jakutszkba, hogy milyen nehéz a levegő, amit nehéz belélegezni.”

A vitaminhiány is jelentős gondot okoz a szélsőséges éghajlat és a napfény hiánya miatt.

Kiun elmondta: „Mint azt talán tudják, a D-vitamin létfontosságú a csontjaink egészségéhez, az immunrendszerünk működéséhez és az általános jólétünkhöz. Amióta az eszemet tudom, D-vitamin-hiánnyal és vérszegénységgel küzdök.”

A jakutszki emberek nem arról híresek, hogy sok zöldséget esznek, és hiányoznak bizonyos tápanyagok. Ennek ellensúlyozására Kiun D-vitamin- és vastablettát szed. Egy másik panasz, amely a térségben élő embereket érinti, a napfény hiánya miatt a szezonális érzelmi zavar.

Objektum doboz

„Télen a napfény hiánya és az állandó hideg nagyon levertté tudja tenni az embert. Nehéz még a szabadba is kilépni, amikor több száz rétegben kell bebújni, így elég sok időt töltünk bent. De ha állandóan bent maradunk, akkor tényleg fáradtnak és álmosnak érezhetjük magunkat, és érzem, hogy romlik a kedvem” – mondja a videóban.

A BetterHelp elnevezésű mentális egészségügyi platformot használja az interneten, ami segített javítani a közérzetén.

„Hatalmas segítség volt, hogy online kapcsolatba léphettem egy terapeutával… A terápiás ülések segítettek abban, hogy jobban megértsem magam, és megmagyarázzam az érzéseim mögött rejlő okokat.”

Elolvasom a cikket