Egy orvos elárulja kinek érdemes kerülni a tejet

A tej napját világszerte június 1-jén ünneplik.

„A tej állati eredetű termék, amely a szervezet teljes működéséhez szükséges termékek teljes készletét tartalmazza. Van benne fehérje, zsír, szénhidrát. Egyes emberek laktózérzékenyek lehetnek. Ez pontosan a tejcukor, amely a tej része” – mondta Lazurenko.

Szerinte a laktózérzékeny embereknek nincs elegendő laktáz enzimük. Ez a hiány lehet öröklődésből, génmutációból eredő, vagy szerzett. Az életkor előrehaladtával az enzim aktivitása csökken, így az intolerancia idősebb embereknél is megjelenhet. A szakértő kifejtette, hogy ebben az esetben a savanyított tejtermékek jobban emésztődnek, ezért érdemes az ilyen ételeket előnyben részesíteni a tej helyett.

„Ráadásul a tej állati eredetű fehérjét tartalmaz. Összetételét tekintve ideális. Az esszenciális aminosavak teljes készletét tartalmazza. Ez az a készlet, amelyet ideálisnak tartanak a táplálkozásunkhoz, mert szervezetünk maximális affinitással rendelkezik ezekhez az aminosavakhoz … Vannak, akiknek kazein intoleranciája van. Ennek megfelelően az emésztéssel, a tejtermék érzékelésével is lehetnek problémák” – tette hozzá az orvos.

Elmondta, hogy a tejintolerancia jelentkezhet korogás, puffadás, hasi fájdalom formájában, nem csak valamilyen lokális ponton terjedhet. Emellett hányinger, laza széklet és egyéb gyomor-bélrendszeri problémák is a tünetek közé tartoznak.

„El kell mondani, hogy egy ilyen diagnózist nem csak azért állíthatunk fel, mert mondjuk emésztési zavarokat éreztünk. Hanem bizonyos diagnosztikai intézkedések elvégzésével, amelyek után az orvos felállítja a diagnózist, és konkrét ajánlásokat ad a (fogyasztott) tej mennyiségére és minőségére vonatkozóan, illetve arra vonatkozóan, hogy általában ki kell-e zárni az étrendből” – hangsúlyozta Lazurenko.

Elolvasom a cikket