Balatoni Katalin: Nemcsak a trianoni tragédiára emlékezünk, hanem összetartozásunkat is ünnepeljük

MH/ MTI
2024. június 1. szombat. 20:17

Kárpátalján az összetartozás napja alkalmából Ungvártól Rahóig tizenegy helyszínen lesz keddig évzáró koncert és ünnepi rendezvénysorozat a tanoda szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A programnyitó rendezvényen a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában Balatoni Katalin gyerekekkel közösen eltáncolta az először 2022-ben felvidéki kezdeményezésre elindult „összetartozás táncát”, majd a résztvevők előadták Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző Kézfogás című dalát.

Ünnepi köszöntőjében a helyettes államtitkár kifejtette: az 1920-ban átélt nemzeti tragédiából sikerült továbblépni, és ma már nem csupán emlékezünk, hanem „az összetartozásunkat is képesek vagyunk megünnepelni”.

„Egész biztos vagyok, hogy a mostani nehéz időkben is találhatunk vigaszt és találhatunk hitet”, és végül minden jóra fordul – mondta. Megismételte már többször hangoztatott jelmondatát, miszerint „a félelemnél legyen hangosabb a magyar szó, az ének és a közös élmény”.

A magyar kultúra – legyen az zene, tánc, ének, játék, képzőművészet – az, ami igazán összeköt minket, magyarokat itt a Kárpát-medencében és az egész világon – jelentette ki.

Orosz Ildikó, a Tulipán tanodát alapító és támogató II. Rákóczi Ferenc főiskola elnöke azt mondta: a gyerekek táncában „benne voltak azok az elemek, amelyek összekötnek minket itt a Kárpát-medencében”.

Az Ukrajnában június elsején megünnepelt gyermeknap kapcsán Orosz Ildikó kezdeményezésére a jelenlévők fejet hajtottak az ukrajnai háború gyermekáldozatai előtt.

A június 4-én záruló rendezvénysorozat keretein belül a Tulipán tanoda művészeti iskoláinak és Kárpátalja 75 településén működő kihelyezett szakköreinek növendékei – iskolások, valamint nagy és középső csoportos óvodások, összesen több mint 2300-an – táncolják el az összetartozás táncát.

Elolvasom a cikket