A táplálkozási szakértő fogyás mértékét meghatározó tényezőket nevez meg

A zsír és az izom aránya jelentős szerepet játszik a fogyási képességben. A nőknél általában magasabb a zsír-izom arány, mint a férfiaknál, ami alacsonyabb alapanyagcserét (RMR) eredményez.

Ez azt jelenti, hogy a nők 5-10%-kal kevesebb kalóriát égetnek el nyugalmi állapotban, mint a férfiak, így a férfiak általában gyorsabban fogynak az azonos kalóriatartalmú diéták esetén.

3 életkorban a testösszetétel megváltozik: a zsírtömeg nő, az izomtömeg pedig csökken, ami az RMR csökkenéséhez vezet.

A táplálkozási szakember megjegyezte, hogy a 70 év feletti felnőttek esetében az RMR 20-25%-kal alacsonyabb lehet, mint a fiatalabbaknál. Ez megnehezíti a fogyást idősebb korban.

A kiindulási súly és a testösszetétel egyenként befolyásolja a fogyás mértékét.

Különböző embereknél különböző abszolút súlycsökkenés felelhet meg ugyanannak a relatív súlycsökkenésnek.

A fogyás összetett folyamat.

A fogyáshoz negatív kalóriamérlegre van szükség. A nagyobb kalóriadeficit gyorsabb fogyáshoz vezet.

Egy táplálkozási szakértő példát adott arra, hogy napi 500 kalóriával kevesebbet fogyasztva 8 héten keresztül általában nagyobb súlycsökkenéshez vezet, mint 200 kalóriával kevesebbet fogyasztva.

Az alvás minősége jelentős hatással van a fogyásra. A krónikus alváshiány növelheti az étvágyat és magas kalóriatartalmú ételválasztáshoz vezethet, ami megnehezíti a fogyást.

A gyógyszerek, az egészségügyi állapot, a családi előzmények, a gének és a diéta szintén befolyásolhatják a fogyás mértékét.

Ezeknek a tényezőknek a megértése fontos a hatékony fogyókúrás terv kidolgozásához.

Sokan azt hiszik, hogy ez segít a fogyásban, de valójában nagyon káros a szervezet egészére nézve. Egy vagy két étkezés kihagyásával végül nagy adag ételeket fogyasztasz.

Márpedig a nagy adag étel egyszerre mindig káros a szervezetre. Tehát az ebéd vagy a vacsora kihagyása rossz stratégia. Nem vezet oda, hogy kevesebbet fogyaszt. Mégis optimális, ha nem három főétkezést tartunk egy nap, hanem négyet vagy ötöt apránként.

Elolvasom a cikket