A legegészségesebbnek nevezett bor

MH
2024. június 1. szombat. 10:57

Az előny az antioxidáns-tartalmában rejlik – írja a health.com. Más borfajták, például a fehér, a narancs és a rózsabor is tartalmaznak antioxidánsokat.

A legegészségesebb: vörösbor

A rubinvörös borok a legegészségesebb borok. Több antioxidánst tartalmaznak, mint az összes többi fajta. A vörösbor például nyolcszor több antioxidánst tartalmaz, mint a fehérbor. Ez azért van, mert a szőlőhéjat nem távolítják el az erjesztés során. Az antioxidánsokat összefüggésbe hozták az egészségre gyakorolt előnyökkel, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelmet és valószínűleg a hosszú élettartamot. A vörösbor napi és mérsékelt fogyasztása a „jó” koleszterinszint 12%-os növekedésével hozható összefüggésbe. A vörösbor mérsékelt fogyasztása a vörös szőlő héjában található rezveratrol nevű vegyi anyagnak köszönhetően szintén növelheti a hosszú élettartamot. Konkrétan a Pinot Noir literenként akár 16 milligramm (mg/l) resveratrolt is tartalmazhat.

Második helyezett az egészségügyi előnyök tekintetében: a narancsbor.

Mivel a narancsbor ugyanolyan antioxidáns-tartalommal rendelkezik, mint a vörösbor, ugyanolyan egészségügyi előnyökkel járhat. A narancsbor jótékony hatással lehet a szív egészségére és védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen.

Harmadik hely az egészségügyi előnyök tekintetében: rozé

A borkészítés során a „bőrrel érintkezési” idő rövidebb, mint a vörös- és narancsboroknál. A kevesebb kontaktidő kevesebb antioxidánst jelent, mint a vörösborban, de többet, mint a fehérborban.

Legkevésbé egészséges: fehérbor

Mivel az egészségügyi előnyök nagy része a héjból származik, a fehérbor nem rendelkezik ugyanazokkal a potenciálisan védő tulajdonságokkal, mint színesebb társai. Emellett, bár a száraz fehérborok nem olyan egészségesek, mint a vörös-, narancs- vagy rozéborok, egészségesebbek, mint az édes fehérborok, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak.

Elolvasom a cikket