A depresszió, a skizofrénia és a bipoláris zavar a génjeinkbe van kódolva

Legújabb kutatásaink arra utalnak, hogy az emberi genomban található néhány ősi vírusos DNS-szekvencia szerepet játszik az olyan pszichiátriai rendellenességekre való fogékonyságban, mint a skizofrénia, a bipoláris zavar és a súlyos depressziós zavar.

A hervek ezeknek az ősi retrovírusokkal való fertőzéseknek a maradványait képviselik. A retrovírusok olyan vírusok, amelyek az általuk megfertőzött sejtek DNS-ébe beillesztik genetikai anyaguk másolatát. A retrovírusok valószínűleg többször is megfertőztek minket evolúciós múltunk során. Amikor ezek a fertőzések az utódokat létrehozó spermiumokban vagy petesejtekben történtek, e retrovírusok genetikai anyaga átöröklődött a következő generációkra, és így a származásunk állandó részévé vált.

Kezdetben a tudósok a herveket „szemét DNS-nek” tekintették – genomunk olyan részeinek, amelyeknek nincs érzékelhető funkciójuk.

Először is a kutatók megállapították, hogy a Hervs képes szabályozni más emberi gének „kifejeződését”. Egy genetikai funkcióról azt mondjuk, hogy „kifejeződik”, ha a DNS-szakaszából RNS (ribonukleinsav) molekulák keletkeznek. Ezek az RNS-molekulák azután közvetítőként szolgálhatnak, amelyek meghatározott fehérjék előállításához vezetnek, vagy segíthetnek a genom más részeinek szabályozásában.

A kezdeti kutatások azt sugallták, hogy a Hervs fontos biológiai funkcióval rendelkező szomszédos gének kifejeződését szabályozza. Erre példa egy Herv, amely az agysejtek közötti kapcsolatok módosításában részt vevő gén kifejeződését szabályozza.

A tudósok bizonyítékot találtak arra is, hogy bizonyos emberi gének a Hervs-ből származnak. Ez azt jelzi, hogy az evolúció során voltak olyan esetek, amikor a Herv-eket speciális biológiai funkciók betöltésére használták fel.

HERV-ek a pszichiátriai rendellenességekben.

Kutatásunk során azt találtuk, hogy négy Hervs kifejeződése összefügg a súlyos pszichiátriai rendellenességekre való genetikai fogékonysággal. E hervek közül kettőnek az expressziója skizofréniával, mind a bipoláris zavarral, egy pedig a depresszióval volt összefüggésben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Herv-ek fontosabb szerepet játszhatnak az agyban, mint azt kezdetben gondolták.

A pszichiátriai rendellenességekben számos gén játszik szerepet – és a hervs csak egy része ennek a kirakós játéknak. Bár további kutatásokat igényel, hogy pontosan milyen hatást gyakorolnak ezek a Hervek az agysejtekre és az ember bizonyos pszichiátriai rendellenességekre való fogékonyságára, tanulmányunk az első, amely kimutatta, hogy a pszichiátriai rendellenességre való genetikai fogékonyság is ezeken az ősi vírusos DNS-szekvenciákon keresztül hat.

Elolvasom a cikket