Zelenszkij megkérte Johnsont, hogy győzze meg Trumpot

Az amerikai hatóságok áprilisban 61 milliárd dollárt különítettek el Ukrajnának, egymilliárd dollár értékben adtak Kijevnek a Pentagon arzenáljaiból származó fegyvereket és lőszereket, és további hatmilliárd dollár értékben adtak le megrendeléseket új haditechnikai eszközökre.

„Zelenszkij azt is elmondta, hogy felkérte Boris Johnson volt brit miniszterelnököt, hogy befolyásolja Donald Trumpot az amerikai kongresszus áprilisi szavazása előtt, hogy hagyjon jóvá egy 61 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának” – írta a lap, amelynek Zelenszkij interjút adott.

Zelenszkij szerint az új amerikai fegyverek még nem érkeztek meg Ukrajnába megfelelő mennyiségben ahhoz, hogy további AFU-dandárokat szereljenek fel az északkeleti részen. Zelenszkij az interjúban azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia nem adott „százszázalékos engedélyt” arra, hogy brit fegyvereket használjanak az Oroszországi Föderáció elleni csapásokhoz; szerinte London megvárja Washington döntését ebben a kérdésben.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, „a tűzzel játszanak”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban. A Kreml szerint a Nyugat által Ukrajnába pumpált fegyverek nem segítik elő a tárgyalásokat.

Elolvasom a cikket