Új kutatás azonosítja a korai vastagbélrák két „vörös zászlós” tünetét

A vastagbélrák gyakoribb az idősebbek körében, az átlagos diagnózis 66 éves korban kerül felállításra. A korai stádiumban jelentkező vastagbélrák előfordulása azonban – amely az ötven év alattiaknál diagnosztizált esetekre vonatkozik – emelkedik, és az 1990-es évek óta megduplázódott.

Megállapították, hogy a korai stádiumban kialakult vastagbélrákban szenvedő emberek leggyakrabban véres széklettel, hasi fájdalommal és megváltozott székelési szokásokkal jelentkeztek.

„A kihívás mindig az: milyen tünetek hozhatók összefüggésbe a rák lehetséges kockázatával”. Kishore Guda, PhD, DVM, a Case Western Reserve University Comprehensive Cancer Center docense elmondta a Healthnek. „Ez a tanulmány legalábbis azt hangsúlyozza, hogy ha valami rendelleneset találunk, menjünk el és vizsgáltassuk meg magunkat.”

A korai stádiumban lévő vastagbélrákos betegek mintegy 40%-a osztozik ezeken a tüneteken
Mivel a vastagbélrák előfordulása egyre nő a fiatalabbak körében, a kutatók szerették volna azonosítani azokat a gyakori tüneteket ebben a korcsoportban, amelyek egyébként elkerülnék a figyelmet vagy lesöpörnék őket.

Ennek érdekében a felülvizsgálók 81 tanulmányt vizsgáltak meg, amelyeket a világ különböző régióiban végeztek. Ezek a tanulmányok együttesen közel 25 millió ember adatait foglalták magukban.

A szerzők megállapították, hogy a korai stádiumban lévő vastagbélrákban szenvedő emberek 45%-ánál jelentkezett hematochezia, más néven végbélvérzés vagy véres széklet, és a betegek mintegy 40%-a mondta, hogy hasi fájdalmat érez. A harmadik leggyakoribb korai vastagbélrákos tünet (az emberek 27%-át érintette) a megváltozott székelési szokások voltak, amelyet a tanulmány székrekedésként, hasmenésként, váltakozó székelési szokásokként vagy váltakozó hasmenésként és székrekedésként definiált.

A 34 tanulmányban a felülvizsgálók azt találták, hogy a tünetek megjelenése után körülbelül négy-hat hónapra volt szükség ahhoz, hogy a betegeknél korai vastagbélrákot diagnosztizáljanak.

Ezek az eredmények nem feltétlenül újdonságok – egy alig több mint egy évvel ezelőtt közzétett tanulmány 5075 korai vastagbélrákos esetet vizsgált, és négy „vörös zászlós” tünetet azonosított. Ezek közé tartozott a hasi fájdalom, a végbélvérzés, a hasmenés és a vashiányos vérszegénység.

Az új kutatás azonban több ezer ember adatait foglalta össze, és még inkább hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a fiatalabbak számára a betegség figyelmeztető jeleinek felismerése.

„A fiatalabb korban lévő egyének nem is gondolnak a rákra” – mondta Guda. „Azt gondolják: ‘Csak 35 vagy 40 éves vagyok, miért lennék rákos? Nincsenek rákos családtagjaim – miért gyanakodnék erre? Egyszerűen csak várok„.”

A jó hír az, hogy a legtöbbször a hasi fájdalom és a székletben lévő vér gyakran más betegségek jelei, például divertikulitisz a vastagbélben, aranyér vagy gyulladásos bélbetegség, magyarázta Guda.

Mi a teendő, ha tüneteket észlel.

Általánosságban elmondható, hogy minden embernek – életkortól függetlenül – tudnia kell, hogy a következő vastagbélrákos tünetekre kell figyelnie:

Vér a székletben
Változások a székelési szokásokban, beleértve a székrekedést és a hasmenést is.
Gyomorgörcsök, puffadás vagy kellemetlen érzés.
Megmagyarázhatatlan fogyás
Hányás
Fáradtság
Ismétlem, mivel ezek a tünetek meglehetősen nem specifikusak, nem jelentenek biztos jelet arra, hogy valakinek vastagbélrákja van. Guda szerint azonban, ha valami nem stimmel, a legjobb, ha orvoshoz fordulunk.

Ez azért különösen fontos, mert mire valakinek a vastagbélrák tünetei jelentkeznek, az eset már egy kicsit komolyabb lehet.

Ha valaki a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, nem kell pánikba esni, hangsúlyozták a szakértők. Ha azonban a gyomorfájdalom, a bélrendszeri változások vagy más problémák továbbra is fennállnak – különösen, ha egynél többet tapasztal -, nem szabad figyelmen kívül hagyni, magyarázta You.

Elolvasom a cikket