Személyi kellhet a kommenteléshez Szlovákiában

Példátlan gyűlöletcunami szabadult el Szlovákiában a Robert Fico elleni merényletet követően. A „nethuszárok” java része egyetértett a gyilkossági kísérlettel és annak elkövetőjével, sőt, azóta újabb kormánypárti politikusok kaptak halálos fenyegetéseket. Úgy tűnik, mindennek nyomán Pozsonyban megunták az elharapódzó digitális rettenetet. Így a parlament kormánypárti képviselőinek egy csoportja most azt javasolja, hogy a hírportálok cikkei alatt csak a személyi igazolvány leadása után lehessen hozzászólást írni.

Mint az Új Szó cikkéből kiviláglik, a leadott adatok valódiságát a sajtóorgánumnak valamilyen módon ellenőriznie kellene. Az kormánypárti SNS szerint az intézkedés célja, hogy ha a kommentelés során valamelyik felhasználó bűncselekményt követ el, akkor a médium az adatait továbbítani tudja a rendőrségnek.

A kormánykoalíció képviselői a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni merénylet után kezdtek el arról beszélni, hogy fel szeretnének lépni a gyűlölködő internetes megnyilvánulások ellen. Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter például úgy nyilatkozott, keményen fellépnek mindenki ellen, aki az interneten pártolja a kormányfő elleni merényletet.

Mindezen túl az SNS-es képviselők által benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint a sajtóorgánumok esetében újra bevezetnék az ún. „helyreigazításhoz való jogot”. Ennek értelmében, ha valakinek nem tetszik, amit az adott médium róla ír, akkor követelheti, hogy közöljék az ő nyilatkozatát is, mégpedig ingyen, az eredeti cikkel egyenértékű helyen és méretben.

Elolvasom a cikket