Rejtélyes birodalom kincseire bukkantak

Ez az állam a Krisztus előtti 5. és a Krisztus utáni 4. század között állt fenn, de ezen kívül rendkívül keveset tudnak róla a történészek. Kangcsü kereskedett az ókori Kínával és a Római Birodalommal is, a most megtalált tárgyak pedig arról árulkodnak, hogy kiváló mesteremberek éltek az országban.

A régészek három ősi sírt tártak fel, közülük kettőt kifosztottak a történelem során, az egyikben viszont sok jó állapotú leletet, köztük aranyból készült ékszereket, dísztűt, gyöngyöket, övcsatot, nyílhegyeket és egy nagy, bronzból készült tükröt fedeztek fel.

A szakértők úgy ítélik, hogy a bronztükör Kínából származik, a Han-dinasztia idejéről, amely Krisztus előtt 206 és Krisztus után 220 uralkodott. Az ilyen tárgyak egész Eurázsiában rendkívül értékesnek számítottak, ami azt jelzi, hogy a nő, aki mellé eltemették gazdag és befolyásos lehetett.

Két rubin és türkiz berakásos arany fülbevaló is előkerült a föld alól, ezek a Krisztus előtti 1. században készülhettek, és kifejezett díszesek. Az ékszerek holdsarló alakúak és úgy alakították ki, hogy visszaverje a napfényt.

A relikviákat a Kazah Köztársaság Nemzeti Múzeumában fogják kiállítani.

Elolvasom a cikket