Nagy-Vargha Zsófia: A kormány számára fontos a tehetséggondozás

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 22:44

A helyettes államtitkár az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségén, a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban elmondta: ünnep a tehetséggondozással foglalkozók számára egy ilyen esemény.

Kiemelte, hogy fontos a tehetségek követése, támogatása. A tavaly elindított Nemzeti Tehetség Program továbbfejlesztésének köszönhetően rövidesen földrajzi régiónként is tájékozódhatnak a tehetséges fiatalok arról, milyen segítséget kaphatnak. Létrejön az úgynevezett tehetségtérkép, amely feltünteti az érintett tanuló számára a hozzá legközelebb álló tehetséggondozó programokat. Emellett fontos a tehetségek számára a megmérettetés, ezért igyekszik a minisztérium nagy nemzetközi tanulmányi versenyeket Magyarországra hozni. Idén is lesz több ilyen, 2027-ben pedig már Budapesten rendezik a rangos matematikai diákolimpiát – tette hozzá.

Sok segítség kell ahhoz, hogy a tehetség érvényesüljön, ezért is törekszik a tárca a tehetséggondozásban élenjáró tanárok támogatására is. A jövőben egyszerűbb lesz pályázniuk ösztöndíjakra, és akik eredményesen készítették fel diákjaikat a tanulmányi az OKTV-kre, azok tíz hónapos ösztöndíjban részesülnek – ismertette Nagy-Vargha Zsófia.

Elolvasom a cikket