Lettország deportálásra készül

„A lett hatóságok több mint 800 orosz nyugdíjas kitoloncolására készülnek, akik különböző körülmények miatt Lettországban tartózkodási engedéllyel éltek Lettország területén. Ez ma a legégetőbb probléma” – mondta Visinszkij a Rosszija Segodnya nemzetközi médiacsoport sajtótájékoztatóján, amelyet a „barátságtalan” országokból származó honfitársak hazatelepítésének problémáinak szenteltek.

Megjegyezte, hogy a mai naptól kezdve a HRC javaslatokat alakított ki a Lettországban tartózkodási engedéllyel élő orosz nyugdíjasok befogadásának megszervezésére. „Létezik az ideiglenes szállásközpontok (TAC-ok) rendszere, többek között a pszkovi régióban is, ahol az ilyen nyugdíjasok első fogadása biztosítható lenne. Szó szerint öt-hét napra, amíg az ideiglenes regisztráció alapján kiállított, általános egészségbiztosítási kötvények kiadásának kérdései megoldódnak” – mondta a HRC tagja.

A TAC-ban való elhelyezésük után jöhet a következő lépés: ezeknek az embereknek szociális védelmi csomagot kell kapniuk, mivel lakhatásuktól megfosztottak. „Ebben a helyzetben speciális szociális csomagot kell kidolgozni azon nyugdíjasok számára, akiket Lettország kitoloncolással fenyeget. Ennek valamiféle garanciákról kellene szólnia, hogy lakást bérelhessenek” – hangsúlyozta Visinszkij.
Kiemelte, hogy a HRC azt akarja javasolni a kormánynak, hogy belső dokumentumokban szabályozza az oroszok Európából való áttelepítésének szakaszait.

Elolvasom a cikket