Kihaló állatfajta?

2024. május 31. péntek. 15:1
Frissítve: 2024. május 31. 15:6

Most, hogy már csak bő egy hét van a választásokig, a jelek szerint Magyar Péter új taktikát választott. Erősíti a fenyegetőzést, illetve a választók lesajnálást, hogy támogatói lássák, milyen nagyszerű ember, aki a Fidesz szavazóit is gondolkodás nélkül gyalázni tudja.

Persze tudnivaló, hogy a szélsőséges fogalmazás alapvetően arra jó, hogy minél több médiumban szerepelhessen vele. Azzal ugyanis nem ér célt, hogy a Fidesz törzsszavazóit le akarja választani Orbán Viktorról. A kormányfő ugyanis éppen a törzsszavazóknak kampányol. A miniszterelnök május 16-án Kecskeméten beszédében kijelentette, „Ebben a kampányban nem az a feladatunk, mint egy parlamenti választásnál, hogy meggyőzzük azokat, akik még bizonytalanok, (…) nekünk egyetlen dolgunk van, ez pedig az, hogy a sajátjainkat vigyük el választani.” A sajátokat pedig semmiféle durváskodás, semmiféle riasztó megfogalmazás nem tántorítja el attól, hogy Orbán Viktorra, a biztonságra, a kiszámítható jövőre szavazzanak.

Csak egy példa. A minap Orbán Balázs a kormányfő politikai igazgatója Rákosmentén tartott fórumot, s a Facebookon meg nem hirdetett eseményen is megtöltötték a művelődési ház termét a „sajátok”. Lehetett érzékelni, hogy a sajátok között is rendkívüli az elszántság, nagyon várják, hogy szavazataikkal ismét aranyéremhez tudják segíteni a pártot. Ahogy azt eddig már Orbán Viktor, Gulyás Gergely vagy éppen legutóbb Rákosmentén Orbán Balázs megjövendölte. A kerületiek egyébiránt korábban is nagyon elszántak voltak. A főváros XVII. kerülete volt 2022-ben az egyetlen, ahol fideszesként Dunai Mónika győzelmet aratott, s ahol 2006 óta ez a párt adta nemcsak az országgyűlési képviselőt, hanem a polgármestert és a testületi többséget is. A sorozat várhatóan most sem szakad meg, mert Horváth Tamás jelenlegi polgármestert – nagyszerű munkája révén – nem véletlenül szeretik sokan a városrészben.

Kicsi az esély tehát arra, hogy Magyar Péter ellenszenves stílusa megrettenti Orbán támogatóit. Korábban botrányosan fenyegetőzött azzal, hogy június 8-án a Hősök terén nem lesznek békések, azt a tömeget nem lehet majd megállítani. A dolog nagyon is emlékeztet a 2022-es választási kampányra, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje trágyával etetett gombákhoz hasonlította a kormánypárti szavazókat, illetve ostobáknak, agymosottaknak a vidékieket.

Azt is mondta, ha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni.

A jelek szerint Márki-Zay szintjétől Magyar Péter sem akar elmaradni. Tiszaföldvári fórumán ugyanis úgy fogalmazott: mostanában már ciki fideszesnek lenni, kihaló állatfajta.

Megy az erőlködés tehát, hogy a június 9-i választásra Magyar Péter mindenkit elriasszon a kormánypárt támogatásától, miután a baloldaltól már elszipkázta a Gyurcsányékban csalódott, végre jó eredményre vágyó szavazókat. Némelyek azt mondják, hogy Magyar Péter már a Fidesz szavazómagja környékét közelíti, így meg kell védeni a tábor belsejét.

Bódí Mátyás baloldali választási szakértő a Telexben viszont arról írt, hogy a Fideszt megszavazó réteg kicsit olyannak tűnik, mint az óceánok fenekén húzódó hatalmas hegységek. Ha magas a részvétel és a tenger vize jobban elborítja őket, kevésbé látszanak ki. 2024 júniusában azonban nemcsak EP- hanem önkormányzati választásokat is tartanak. Mivel utóbbin legnagyobb arányban a budapestiek mellett pont a legkisebb lélekszámú falvak lakói szeretnének nagy arányban részt venni, ez megdobhatja a Fidesz EP-listás eredményét.

Lehet tehát durváskodni, lenézni, leszólni a Fideszre szavazókat, azt még az ellenzékkel inkább rokonszenvező szakértő is elismeri, hogy a kialakult jobboldali választási szokás nehezen megváltoztatható. Azt mi tehetjük hozzá, hogy a szélsőséges, ellenséges megnyilvánulások miatt inkább összezárnak a szavazók és elmennek voksolni, mint otthon maradnának.

„Húsz éve minden választást megnyertünk, most is megfogjuk” – mondta Orbán.

Hiába akar eredményesebb lenni választói megfenyegetésével Magyar Péter, nem fog menni.

Ezzel a „ciki” stílussal magát járatja le még jobban.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket