Kiderült, mi az összefüggés a rák és az elhízás között

Egy négymillió embert negyven éven keresztül nyomon követő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 19-cel több rákos megbetegedés kapcsolódik az erős túlsúlyhoz. Eddig úgy gondolták, hogy csak 13, köztük a mell, a máj és a hasnyálmirigy megbetegedését okozza az elhízás aránya.

Az úttörő tanulmány azonban 32-re növeli a testsúlyhoz kötődő, rákos megbetegedések számát. Ez azonban azt is jelenti, hogy a súlytöbblet a rákos megbetegedések negyven százalékának növeli a kockázatát, ezt a számot 2016-ban 25 százaléknak gondolták.

Az elhízás hatása a rákra nagyobb lehet, mint azt eddig gondoltuk, mivel több rákos megbetegedés kockázati tényezője, különösen a ritkább fajtáké – mondta dr. Ming Sun, a svédországi Lund Egyetem vezető kutatója.

Ez a helyzet a nőkkel és a férfiakkal.

A tanulmány megállapította, hogy a BMI öt százalékpontos növekedése a férfiak esetében 24 százalékkal, a nők esetében 12 százalékkal növeli az eredeti 13 rákos megbetegedés kockázatát. Ugyanez a növekedés – amely elég ahhoz, hogy valaki az elhízás határára kerüljön, 19 másik rákos megbetegedéssel is összefüggésbe hozható, a férfiak esetében 17 százalékkal, a nőknél 13 százalékkal növelve a veszélyt.

Bárki, akinek a testtömegindexe meghaladja a 30-at, klinikailag elhízottnak számít. A BMI-t úgy számítják ki, hogy egy felnőtt kilogrammban kifejezett testsúlyát elosztják a négyzetméterben kifejezett magasságával. A kutatók a rák 122 típusát és altípusát vizsgálták. Az elhízással összefüggésbe hozhatónak találtak többek között rosszindulatú melanomát, gyomortumort, vékonybél-, fej- és nyaki daganatokat.

Egy 2022-es vizsgálat kimutatta, hogy tízből hat magyar túlsúlyos vagy elhízott, és ez a teljes felnőtt lakosság 64 százalékát jelenti. 2023-ban pedig az derült ki, hogy Európában benne vagyunk a top háromban, a világon pedig a top tíz elhízott nemzet között szerepelünk. Ennek oka legfőképpen a táplálkozás és a mozgáshiány, de befolyásolják a hormonok is.

Elolvasom a cikket