Elkészíthették a részegség elleni zselét

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) számolt be arról a fejlesztésről, amelynek során kijózanító hatású anyagot állítottak elő. A zselészerű, fehérje alapú anyag úgy képes lebontani az emésztőrendszerben lévő alkoholt, hogy közben nem mérgezi a szervezetet – írta meg az ng.24.hu.

Ezzel a zselé képes a részegítő hatást csökkenteni, valamint az alkohol természetes lebomlásának mellékhatásai sem alakulnak így ki. A zselé alapját savóban lévő fehérjeszálak képezik, amelyhez egyedi vasatomok kapcsolódnak, illetve egészen kevéske arany is kerül bele katalizátorként. Ez az anyag a bélben lévő alkoholból közvetlenül ártalmatlan ecetsavat állít elő.

Egerekkel végzett kísérletekben 50 százalékkal is lehetett így csökkenteni a véralkoholszintet, és megelőzhetők voltak az alkohol okozta különféle szervi károsodások. A hatásokat egyelőre csak egerekkel tesztelték, így még emberi kísérletekre lesz szükség a forgalmazás előtt, azonban a kutatók biztosak benne, hogy sikeres lesz a szer.

A svájci szer hatékonyan és gyorsan bontja le az alkoholt, mielőtt az még a véráramba léphetne, és így kifejthetné káros hatásait. „A májban zajló lebontással szemben ez esetben nem képződik köztes vegyületként mérgező acetaldehid” – magyarázta Raffaele Mezzenga professzor, a kutatás vezetője.

A káros hatások megelőzésére a zselét az alkoholfogyasztás előtt vagy közben kell majd elfogyasztani, így megelőzhető, hogy növekedjen a véralkoholszint, vagy épp károsítson a májban termelt acetaldehid. Ez azonban azt is jelenti, hogy a már vérben lévő alkohollal nem tud mit kezdeni az anyag.

„Egészségesebb, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt. A zselé azonban hasznos lehet azok számára, akik nem szeretnének teljesen lemondani az alkoholfogyasztásról, ám nem akarják a szervezetüket terhelni, és nem kimondottan az alkohol hatását keresik, amikor isznak” – tette hozzá a kutató.

Elolvasom a cikket