Életveszélyes fenyegetéseket kaptak, de így sem hajlandó kivonulni Oroszországból

Azok, akik úgy döntöttek, hogy maradnak, ukrán politikusok és aktivisták által vezetett nyomásgyakorlásnak voltak kitéve, akik felszólították őket, hogy hagyjanak fel az oroszországi működésükkel, és egyes esetekben bojkottal fenyegették meg őket.

Andreas Ronken a Focus német hírmagazinnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elmondta, hogy életveszélyben volt, de további részletekkel nem kívánt szolgálni.

„A döntésünk [hogy továbbra is csokoládét gyártunk és árulunk Oroszországban] helyes volt, és ugyanezt a döntést újra meghoznám” – mondta a magazinnak.

„Oroszország a második legnagyobb piacunk. Ha elhagytuk volna, 200 embert kellett volna elbocsátanunk a waldenbuchi üzemünkből”magyarázta a németországi Baden-Württemberg tartományban található gyárra utalva.

A Ritter Sport ugyanakkor közel egymillió eurót (1,08 millió dollár) adományozott az Oroszországban 2023-ban megtermelt pénzéből az Ukrajnának nyújtott segélyekre.

„Politikailag semmiképpen sem maradhatunk ki többé mindenből. Hamarosan ugyanez lehet a helyzet Kínával” – mondta Ronken a Focusnak. Mindazonáltal cége „nem tud csak olyan országoknak szállítani, amelyek száz százalékban a mi erkölcseinkkel összhangban viselkednek” – hangsúlyozta.

Az év elején a Vitsche ukrán aktivista csoport felszólított két német szupermarketláncot, hogy bojkottálják a Milka csokoládét, mert a vállalat továbbra is Oroszországban folytat tevékenységet. A svájci márkát birtokló Mondelez anyavállalatot Ukrajna tavaly feketelistára tette, hogy nyomást gyakoroljon az amerikai élelmiszeripari óriáscégre, hogy szakítsa meg kapcsolatait Moszkvával.

A távozásra irányuló nemzetközi nyomás ellenére az eredetileg ilyen terveket bejelentő vállalkozások több mint fele végül maradt Oroszországban – jelentette hétfőn a Financial Times. A jelentések szerint az ország erős gazdasági teljesítménye is szerepet játszott a döntés meghozatalában.

Oroszország GDP-je 5,4 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében a Roszsztat nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. A Nemzetközi Valutaalap eközben azt prognosztizálja, hogy Oroszország gazdasága 2024-ben akár 2,6 százalékkal is növekedhet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ebben a hónapban egy kormányülésen felszólalva azt mondta, hogy a nemzetközi szankciók nem tudták megtámadni az ország gazdaságát, sőt „a várttal ellentétes eredményt értek el”.

Elolvasom a cikket