Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 20:04

A kormánypártok EP-listavezetője az országjáró körút során tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón idézte Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádióban elhangzott pénteki nyilatkozatát, miszerint a háborúnak három szakasza van: a háborúpárti beszéd, az előkészületek és a háborúba sodródás. Deutsch Tamás szerint most már konkrét előkészületek zajlanak.

Kifejtette: Franciaország atomhatalom, a francia elnök pedig a nyilatkozata szerint „kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyverek alkalmazásának lehetőségéről”. De beszélnek ma már nukleáris fegyvereknek az ukrán és a fehérorosz határra történő telepítéséről, valamint konkrét előkészületek zajlanak európai és NATO-szinten szárazföldi csapatok Ukrajnába vezényléséről is – mondta.

„Ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba, az újabb világháborút jelent” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kis földrajzi távolság okán „mi a legveszélyeztetettebb terület vagyunk”, ezért „Isten óvjon minket ettől a helyzettől”.

Deutsch Tamás szerint az M1 aktuális csatornán csütörtökön tartott EP-listavezetői vitán a többi vitapartner „kínosan kerülte” a háború kérdését. Kijelentette, a vita egyértelművé tette, hogy az emberek a béke ügyében sem számíthatnak a baloldali pártokra. „Sem a régi, sem az újsütetű baloldali pártokra” – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy két és fél éve, amióta zajlik az ukrajnai háború, negyvennél több előterjesztés volt az EP-ben a háborúról, azt a négy DK-s, egy MSZP-s, két momentumos és egy jobbikos képviselő támogatta. Az előterjesztések arról szóltak, hogy az EU tagországai erőn felül, korlátlanul finanszírozzák a háborút; korlátlan mennyiségben szállítsanak Ukrajnába fegyvereket és lőszereket – mondta Deutsch Tamás.

A kormánypárti politikus szerint ha ezek a jelöltek bejutnak az Európai Parlamentbe, akkor a jövőben is ugyanígy meg fogják szavazni az ilyen előterjesztéseket, mert „eleget kell tenniük a háborúpárti külföldi finanszírozóik igényeinek”.

A békepárti fordulathoz minél több békepárti képviselőnek kell bejutnia az EP-be – húzta alá. Kérdésre válaszolva hozzátette: ő azzal lenne a legelégedettebb, ha 21-en jutnának be Magyarországról a Fidesz–KDNP listájáról.

„Négy EP-választás volt, négy végződött Fidesz-KDNP győzelemmel, toronymagas esélyesei vagyunk 2024-ben is” – közölte.

Deutsch Tamás szólt arról, 9 nappal a választás előtt „ötödik fokozatba kapcsoltak, padlógázzal mennek előre”. Fidesz-tagok és -aktivisták, 120 ezernél többen keresik fel a választókat, mozgósítják őket, „hogy ne csak a lehetősége, hanem az alkalma is legyen meg az akaratnyilvánításnak”.

Hozzátette: ennek az egyik legnagyobb eseménye lesz szombaton Budapesten Európa legnagyobb Békemenete.

„Megmutatjuk mi, jóakaratú magyarok, hogy közéleti aktivitás tekintetében is a béke mellett vagyunk elkötelezettek” – fogalmazott Deutsch Tamás.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket