Bakondi György: A balkáni útvonalon átterelődés figyelhető meg

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 9:37

Bakondi György kiemelte, hogy így is 1300 határsértőt és 26 embercsempészt fogtak el idén. Ez a szám a tavalyihoz képest jelentős csökkenést mutat, de mégis nagyon sok, mert „békeidőszakban” egész évben szokott ennyi lenni.

Elmondta, hogy a Törökországból Görögországba érkező illegális bevándorlók számának növekedése ugyanolyan intenzív, mint korábban.

Kitért arra, hogy a Spanyolországba, elsősorban a Kanári-szigetek felé irányuló mozgás nagyon nagy, és erős az olasz partoknál is. Olaszország most kezdi bevezetni az úgynevezett albán modellt: a tengeren összeszedett migránsokat Albániába szállítják és ott bírálják el a menedékkérelmüket – mondta.

Bakondi György hangsúlyozta, hogy a „tömeges, erőszakos, nagy létszámban érkező, a szervezett bűnözés által a határra szállított, nagyon gyakran erőszakot alkalmazott migránsokkal szemben műszaki akadályrendszer nélkül sikeresen nem lehet fellépni”.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója megemlítette, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Litvániában megépült kerítésről úgy fogalmazott, az a demokráciát védelmezi.

„Az a kerítés valószínűleg egy jó kerítés, a mi kerítésünk egy nem jó kerítés” – mondta, hozzátéve, hogy miközben a migrációs paktumot nagyon jónak nevezik, a külső határokat őrzik, Litvániában a kerítés a demokráciát is védi, addig Magyarország esetében „napi 6 millió forint bírsággal tulajdonképpen az európai határokat védő magyar rendőröket hátba támadják. Ez furcsa, az eltérő mércékkel történő megítélésnek a biztos jele” – jelentette ki.

Közölte, hogy a magyar határőrizeti gyakorlat miatt, miszerint Magyarország visszaküldi a migránsokat a határ túloldalára és az Európai Unión kívül nyújthatják be menedékkérelmüket, az Európai Unió Bírósága büntetést fog kiszabni. A határozatot június 9-e után hirdetik ki.

Bakondi György szerint fontos lesz a június 9-i választás eredménye, az Európai Parlament és az Európai Bizottság összetétele, mivel ez jelentősen befolyásolja a háborús helyzettel kapcsolatos európai uniós politika felülvizsgálatát, a békére törekvés kialakítását, az illegális migráció kezelését, beleértve „az elhibázott migrációs paktumot”.

Elmondta, hogy az európai emberek biztonságát leginkább szolgáló megoldásokra két javaslata volt a magyar kormánynak. Az egyik, hogy az EU területén kívül nyújtsák be a menedékkérelmüket a bevándorlók és csak az jöhessen be, aki megkapta a menekültstátuszt. A másik szerint a határt őrizni kell, hogy illegálisan, jogellenesen, bűnözők segítségével ne lehessen átlépni. Ha ezt sikerülne megvalósítani, nagy lépés történne – emelte ki.

Elolvasom a cikket