A városlakók túl sterilen élnek, állítja egy kutatás

Mindössze egy hónapos beltéri kertészkedés növeli a bőr baktériumdiverzitását, emellett a vérben magasabb gyulladáscsökkentő molekulák szintjével jár együtt – számolt be a Helsinki Egyetem, a Finn Természeti Erőforrás Intézet és a Tamperei Egyetem közös tanulmányának eredményéről a Science Daily.

Korábban már kimutatták, hogy a természetből származó, mikrobákban gazdag anyagokkal való érintkezés megváltoztatja az emberi mikrobiótát. A szóban forgó finn tanulmányban a vizsgálati alanyok elkötelezték magukat a városi kertészkedés mellett, amely hosszú távú változásokat eredményezett immunrendszerük működésében.

„Az egy hónapos beltéri kertészkedés növelte a baktériumok sokféleségét az alanyok bőrén, és a vérben magasabb gyulladáscsökkentő citokinszintet eredményezett. A vizsgált csoport egyik része az erdei talajt utánzó, magas mikrobiális diverzitású termesztőközeget, míg a kontrollcsoport szegény tőzegalapú táptalajt használt” – mondja Mika Saarenpää, a Helsinki Egyetem kutatója.

Az urbanizáció az immunrendszer által generált betegségek, mint például az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek jelentős növekedéséhez vezetett, amely magas egészségügyi költségeket generál. „Túlságosan sterilen élünk a városokban„ – emelte ki a kutató.

Elolvasom a cikket