A tudósok kiderítették, mely tápanyagok gátolják az agy öregedését

A szakértők száz, kognitív szempontból egészséges, 65 és 75 év közötti emberből álló csoportot vizsgáltak. Vért vettek a résztvevőktől, hogy megmérjék a táplálkozási biomarkereket, MRI-vizsgálatokat és számos kognitív tesztet végeztek. A tudósok arra is megkérték a résztvevőket, hogy töltsenek ki kérdőíveket, amelyekben demográfiai adatokat, az aktivitási szintre és a testméretre vonatkozó információkat gyűjtöttek.

A kognitív adatokat vizsgálva a szerzők az agy öregedésének két típusát találták: a tipikusnál lassabb és a felgyorsult öregedést. Azonosítottak egy bizonyos táplálkozási profilt, amely egyértelműen a lassabban öregedő agyú emberekkel hozható összefüggésbe. Nekik jó volt a vérükben a zsírsavak, karotinoidok, kolin, az E-vitamin két formája és az antioxidánsok szintje. Ez a táplálkozási profil összhangban van a mediterrán étrenddel.

Túlmutatunk a kognitív funkciók egyszerű, hagyományos neuropszichológiai tesztekkel történő mérésén. Ehelyett egyidejűleg vizsgáljuk az agy szerkezetét, működését és anyagcseréjét, kimutatva a közvetlen kapcsolatot e tulajdonságok és a kognitív képességek között. Sőt, azt is megmutatjuk, hogy ezek az agyi tulajdonságok közvetlenül kapcsolódnak az étrendhez és a táplálkozáshoz.

Elolvasom a cikket