Sosem látott Capa-fotók

MH/MTI
2024. május 30. csütörtök. 17:17

Robert Capa magyar származású amerikai fotóriporter életművében kiemelt jelentőségű az 1944. június 6-i normandiai partraszállás megörökítése. A fotográfus az első hullámmal érkezett az Omaha Beach-re, ikonikus fényképei – amelyek közül csak néhány maradt fenn –, a partraszállás legerőteljesebb vizuális feljegyzései közé tartoznak – olvasható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ csütörtökön MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Mint írták, a világ első, állandó Robert Capa-életműkiállítása tavaly nyílt meg Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A tájékoztató szerint a kiállításon a Capa Központ gyűjteményében lévő összes Normandiában készült fotót folyamatosan vetítik a rendezvényteremben, valamint több, nyilvánosan eddig még nem látható fotográfiát állítanak ki az előtérben.

Június 5-én Bojár Iván András művészettörténész, június 6-án pedig Csizek Gabriella, a Robert Capa-életműkiállítás kurátora tart tárlatvezetést a kiállításon.

A közleményben felidézik: Robert Capa Budapesten született Friedmann Endre néven 1913. október 22-én, taposóaknára lépve hunyt el az indokínai háborúban 1954. május 25-én. A nevét a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet.

Az öt harcmezőt megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát. Ott volt a katonákkal, és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját. Erről szól híres mondása is: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.”

Robert Capa máig jelentős hatást gyakorol a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtottak és nyújtanak inspirációt – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket