Rekordáron kelt el John Lennon gitárja

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 11:54

Eladási rekordot döntött John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárja, amelyet 2,3 millió fontért (egymilliárd forintért) vásárolt meg telefonos licitáló szerdán, a New York-i Hard Rock Caféban megrendezett árverésen.

Az egykori Beatles együttes eddig aukcióra bocsátott gitárjai közül a Lennon gitárjáért kifizetett összeg új rekordot állított fel.

Lennon a Beatles 1965-ös Help című albumának felvételén, és az azonos című filmben játszott az akusztikus hangszeren, amelyet az utóbbi ötven évben senki sem látott, és a közelmúltban egy ház padlásáról került elő.

A Julien’s Aukciósház kétnapos árverését vezető David Goodman hangsúlyozta, hogy Lennon gitárja nemcsak zenetörténeti jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert a zenész halhatatlan hagyatékának szimbóluma.

A gitár a Beatles együttestől a skót gitároshoz, Gordon Wallerhez került, aki később együttese turnészervezőinek adta. Az évtizedeken át elveszettnek hitt gitárt egy költözés során találták meg, és elárverezése előtt felújították. Értékét 485-647 ezer font (220-295 millió forint) közé becsülték.

Elolvasom a cikket