Múzeumok Éjszakája – Székesfehérvár mellett Esztergom is a rendezvény kiemelt helyszíne lesz

MH/MTI
2024. május 30. csütörtök. 19:59

Az idei Múzeumok Éjszakája nagykövete, Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, az esztergomi bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket.

Interaktív nyomozós játékkal készülnek az esztergomi helyszínelők a Vármúzeumban, ahol a kiállítás mellett a gyerekek kézműves-foglalkozáson és interaktív mesefoglalkozáson is részt vehetnek.

A Duna Múzeumban a kiállítás mellett tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készülnek. A kisebbeket gyermekprogramok, míg a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén.

A Keresztény Múzeumban megcsodálható utolsó apostoli királyunk, IV. Károly trónszéke, de színházi előadás és dramatizált tárlatvezetés is látható, a gyerekek pedig királyi koronákat készíthetnek a kézműves-foglalkozáson.

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tárlatvezetéssel, egyházzenei előadással és exlibris-készítéssel, míg az MNL Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltára Megyei retrokiállítással, tárlatvezetéssel és előadással várja az érdeklődőket.

A Balassa Bálint Múzeum restaurátoraival közösen hív műhelytúrára, majd kezdetét veszi a helytörténeti mozi. A gyerekeket régészhomokozó és kézműves foglalkozás várja.

A Geoda Interaktív Ásvány-és Őslénykiállítás tárlatvezetéssel, aranymosással, ékszerkészítéssel és ásványkutatással várja a látogatókat, de magyarországi meteoritok is megtekinthetők.

Az esztergomi Iohanneum idegenvezetéssel, interaktív kiállítással, kézműves foglalkozással és mesejátékkal, a Babits Mihály Emlékház tárlatvezetéssel, irodalmi kvízzel és játékokkal készül a Múzeumok Éjszakájára.

Minitárlat, előadások és vetített fényfestészeti kiállítás is várja a látogatókat az Esztergomi Művészek Céhének szervezésében. A Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria tárlatvezetéssel, az Esztergomi Baptista Imaház pedig kiállításokkal és Jazzformers-koncerttel is várja a látogatókat ezen az estén.

A Múzeumok Éjszakája részletes programját a https://muzej.hu/ oldalon június elején teszik közzé.

Elolvasom a cikket