Két óriáspandával gyarapodik a washingtoni állatkert

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 17:35

Brandie Smith, az állatkert igazgatója közleményében azt írta, hogy a két felnőtt óriáspanda, a kétéves hím Pao Li és a szintén kétéves nőstény Csing Pao a kínai kormánnyal kötött megállapodásnak köszönhetően kerül az állatkertbe.

Az Egyesült Államok és Kína közötti diplomáciai feszültség miatt és mivel a Kínával kötött kölcsönzési szerződések lejártak, az amerikai állatkertekben élő pandák száma az utóbbi időben csökkent. A washingtoni állatkert három pandája tavaly novemberben tért vissza Kínába, és azóta Amerikában már csak az atlantai állatkertben maradtak pandák, de már azok hazatérésének előkészítésén is dolgoznak.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2023 végén jelentette be, hogy Kína ismét pandákat fog küldeni az Egyesült Államokba, és az állatkerti kedvenceket „a kínai és az amerikai nép közötti barátság követeinek” nevezte.

Az amerikaiak kínaiakkal kötött pandakutatási és -tenyésztési megállapodása 2034 áprilisáig tart. Ennek keretében az állatkertben született pandakölykök négyéves korukig visszatérnek Kínába. Az állatkert pedig a pandákért cserébe évi egymillió dollárt (360 millió forinttot) fizet a Kínai Természetvédelmi Szervezetnek, amivel támogatja a kínai kutatásokat és természetvédelmi erőfeszítéseket.

Elolvasom a cikket