Ezüstérmes a női sportpisztolyos csapat

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 15:26

A hagyományos szám és a trió közötti jelentős különbség, hogy amíg előbbiben az egyéni viadalon elért eredmények összessége határozza meg a sorrendet, addig utóbbiban valóságosan együtt, egymás mellett lőnek a csapatok tagjai.

A csütörtöki napon a rangsoroló szakasszal kezdődött a verseny, melynek során a versenyzők 15 pont- és 15 rapid lövést adtak le. Ebben a magyarok jó teljesítményt nyújtottak, és a harmadik helyen végeztek. A rangsoroló általában megrostálja a mezőnyt, ugyanis a második körben – amikor minden lövő 15 rapid lövést ad le – csak a legjobb nyolc szerepelhet, Eszéken azonban csupán hat trió indult, így az első kör egyfajta bemelegítésnek volt tekinthető.

A második szakasz alapján a bemelegítés jól sikerült, ugyanis az egyéniben nyolcadik Major vezette hármas kiváló produkciót nyújtott és 443 körös teljesítménnyel a második helyen zárt, ami azt jelentette, hogy az aranyéremért küzdhet meg a favorit németekkel.

A döntőben már az egyéni fináléhoz hasonlóan pontokért lőttek a pisztolyosok, akiknek minden sorozatban öt rapid lövést kellett leadniuk, majd a jobb eredményt elért csapat két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy járt a hármasoknak. A győzelemhez 16 pontra volt szükség.

Az előzetes esélyek a németek sikerét ígérte, mivel hármasukból ketten is ott voltak a szerdai egyéni fináléban, a világbajnoki címvédő Doreen Vennekamp pedig ezüstérmet nyert. A második szakaszban azonban csupán egyetlen kör volt a különbség a két csapat között, ami közel azonos formára utalt és ennek megfelelően a fináléban izgalmas, végig kiélezett csatát vívtak a triók.

Az óriási küzdelmet jól érzékelteti, hogy egészen a végjátékig, 14–12-ig egyik csapat sem tudott két pontnál nagyobb előnyt szerezni, többször változott, hogy éppen melyik együttes vezet, és két sorozat is döntetlennel zárult, így 14 sorozatig húzódott a finálé, melyet végül Németország nyert meg 16–12-re.

Elolvasom a cikket