Ezeket egye, ha erős szívet akar

Őszibarack

A barack káliumban, C-vitaminban és rostban gazdag. Ezek a tápanyagok jó hatással vannak a koleszterinszintre, csökkentik a vérnyomást és védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen. Ez a csonthéjas gyümölcs béta-karotint is tartalmaz, egy antioxidánst, amely az őszibarack jellegzetes sárga színét adja. Miután a szervezetben A-vitaminná alakul, segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Sárgabarack

A sárgabarack az őszibarackhoz hasonlóan nyári csonthéjas gyümölcs, amelynek antioxidánsai segítenek a szívkoszorúér-betegség elleni védelemben. Tartalmazzák többek között a pektin nevű rostot is, amely természetes hashajtóként működik. Ezen kívül tele vannak A-, B- és C-vitaminnal, valamint fenolos vegyületekkel és karotinoidokkal, amelyek javíthatják az erek egészségét.

Paradicsom

A paradicsom tele van olyan szívbarát tápanyagokkal, mint a kálium és a C-vitamin. Ezeken kívül folsavat is tartalmaz, amely segít szabályozni a homocisztein vérszintjét, egy olyan aminosavét, amely növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Egyes kutatások a paradicsomban található antioxidánst, a likopint a stroke és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe.

Görögdinnye

A görögdinnye káliumot, rostokat és – a paradicsomhoz hasonlóan – likopint tartalmaz. A kutatások a likopint a vérnyomás jobb szabályozásával és a szív- és érrendszeri rendellenességek megelőzésével hozták összefüggésbe. Egyes vizsgálatok szerint az L-citrullin, a görögdinnyében található aminosav csökkentheti a vérnyomást és az artériák merevségét.

Áfonya

A nyári bogyós gyümölcsök, mint az áfonya és a szeder, antocián pigmenteket tartalmaznak. Ezek a pigmentek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Az áfonya jó rostforrás, ami a szív egészségének különösen fontos. De más előnyei is vannak: többek között a K-vitamint tartalmaz, amely támogatja a véralvadást és a csontépítést, valamint mangánt, amely segíti az immunrendszert.

Cukkini

A cukkini jó káliumforrásnak számít, amely fontos ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában, valamint a stroke és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

Elolvasom a cikket