Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki a Japán-tenger felé

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 8:19

A japán védelmi minisztérium szerint a reggeli órákban északkeleti irányban, Phenjan Szunan körzetéből fellőtt rakéták közül mindegyik Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül esett le, és nem jelentettek kárt repülőgépekben vagy hajókban. A dél-koreai vezérkar szerint a rakéták mintegy 350 kilométert repültek, mielőtt a tengerbe zuhantak. A szöuli közlemény szerint olyan típusú rakétákról van szó, amelyet Phenjan exportra szán.

Tokióban Kisida Fumio japán miniszterelnök újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy kormánya panaszt nyújtott be Phenjan ellen, elítélve Észak-Koreát az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértő, ballisztikus rakétatechnológiát alkalmazó kilövések végrehajtása miatt.

Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea magas rangú tisztviselői telefonon tárgyaltak a kilövésekről, és bírálták Észak-Koreát, amiért „veszélyezteti a régió és a nemzetközi közösség békéjét és stabilitását”.

„Folytatjuk az információgyűjtést és a megfigyelést, miközben szorosan együttműködünk az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával” – mondta Kisida.

Washington felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a nemzetközi jogba ütköző, a stabilitást gyengítő lépésekkel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa bejelentette, hogy csütörtöki ülésén áttekinti az észak-koreai helyzetet, különös tekintettel a hét eleji, kudarcba fulladt műholdindításra.

Elolvasom a cikket