Bokáink jelzik a halálos kórt!

Nem csak izzadással, hanem a bokán jelentkező ödémával is reagálhat az emberi szervezet a nagy melegre – írja a brit Express. Mint cikkükben utalnak rá, a lábvégi duzzanatok általában akkor fordulhatnak elő, ha a környezetből származó hő hatására az erek természetes módon kitágulnak.

Ez amúgy természetes, de nem árt tudni azt sem, hogy a boka ödémája azonban két halálos betegség figyelmeztető jele is lehet. Az egyik az úgynevezett zsírmájbetegség míg a másik a szívelégtelenség, s mivel egyik sem a hosszú élet titka, érdemes figyelni rájuk.

Ahogy a neve is sugallja, a zsíros májbetegséget az érintett szervben lévő felesleges anyagok idézik elő. Okai között általában a mértéktelen alkoholfogyasztást szokták emlegetni, de ezen túl is jó pár rossz szokás lehet felelős érte. E kórság sajnos sokáig nem jelentkezik látványos tünetekkel – csak amolyan „szelíd” módon mutatja meg magát, mint a lábak és a bokák, valamint a lábfej és a has duzzanata.

A szívelégtelenség akkor fordul elő, amikor „központi pumpánk” nem képes vért juttatni a szervezet minden pontjára – jellemzően azért, mert már túl merev vagy gyenge. Külön gond, hogy a szívgondokról sokaknak kizárólag a mellkast érintő problémák jutnak az eszébe – holott az említett duzzadt boka és lábfej is árulkodó lehet.

A lapban hozzáteszik, különösen aggasztó, ha az ödémák reggelre kisebb-nagyobb mértékben eltűnnek, ám a napszak előrehaladtával rendszeresen visszatérnek.

Elolvasom a cikket