Az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi

MH
2024. május 30. csütörtök. 7:58

A szálláshelyek pünkösdi forgalmának 61%-át a belföldi utazók adták. A mintegy 166 ezer hazai vendég több mint 320 ezer éjszakát töltött el a magyarországi szállásokon. A hazai utazók több mint 90%-a választott vidéki úti célt magának, ennek is köszönhetően az országos vendégforgalom közel 70%-ából ezek a szálláshelyek részesültek.

A nemzetközi forgalom a belföldinél is jelentősebb mértékben nőtt május 17-20. között. A hazánkba látogató közel 110 ezer külföldi turista mintegy 207 ezer éjszakát töltött hazánkban, amely 10%-os növekedést jelent a tavalyi ünnepi időszakhoz képest. Az NTAK adatai alapján látható, hogy a nemzetközi utazók továbbra is szívesen látogatnak Budapestre, hiszen tavalyhoz képest 22%-kal többen érkeztek a fővárosba. A beutazóforgalom erősödésének köszönhetően a fővárosi szálláshelyek mintegy 83 ezer vendéget köszönthettek pünkösd alatt, ami összességében 20%-kal haladta meg a tavalyi eredményeket.

A fő küldőországok listáját Németország és Ausztria vezeti, ahonnan 34 ezer és 17 ezer vendégéjszaka realizálódott. Jelentős küldőpiac volt még az Egyesült Királyság (14 ezer), az Amerikai Egyesült Államok (10 ezer), illetve Csehország (9 ezer) is. Az előző évhez képest hatalmas növekedést mutatott Kína (5 ezer vendégéj), innen másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma.

A turisztikai térségek közül tavalyhoz képest a legnagyobb mértékű, mintegy 20%-os vendégéj növekedést a Sopron-Fertő turisztikai térség érte el, ahol közel 11 ezer éjszakát regisztráltak. De hasonló mértékben nőtt a hazai utazók érdeklődése Gyula és térsége iránt is, ott 14%-os emelkedéssel több mint 12 ezer vendégéjszaka keletkezett tavalyhoz képest.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a vendégek életkora Hegykőn, Túrkevén és Hévízen volt a legmagasabb, az idősebb generáció tagjai tehát ezen települések szálláshelyein pihentek, míg a legfiatalabbak Alsópáhok, Balatonboglár és Debrecen szálláshelyein voltak. Az ünnepen a 2 fős, 2 éjszakás foglalások bizonyultak a legnépszerűbbnek.

A vendégek majdnem fele (49%) szállodákban, egyharmada (33%) magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 7%-uk panziókban szállt meg. A szállodákban szombaton 74%-os volt a szobafoglaltság, de mindhárom napon kimagasló értékeket mértek. Az ünnepi hétvége jelentős forgalma a bevételekben is megmutatkozott. A szálláshelyek összesen 10,9 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el.

Elolvasom a cikket