Az állandó alváshiány váratlan és szörnyű következményeit nevezték meg a szakemberek

Ha valaki rendszeresen nem alszik eleget, vagy este 11 óra után fekszik le, úgynevezett „cirkadián stresszt” tapasztal, amely depressziót, szív- és érrendszeri betegségeket, álmatlanságot, sőt rákot is okoz – figyelmeztetett Magomedova. Szerinte több oka is van annak, hogy a természetes bioritmus változásai rák kialakulásához vezethetnek. Az alváshiány vagy túlzott alvás – magyarázta az orvos – negatívan befolyásolja a sejtmegújulást és a DNS-javulást, a sérült sejtek felhalmozódnak, ami hajlamot teremt a rák kialakulására.

Ráadásul – folytatta Magomedova – a biológiai óra szabályozza a melatonin hormon termelését. „Fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában, és antioxidánsként működik a DNS-károsodások helyreállításában. Ha a cirkadián ritmus megzavarodik, a melatonintermelés csökken, és nő a rák kockázata” – magyarázta.

A rossz alvási szokások emésztési problémákhoz is vezetnek, hiszen az étkezések időzítése és az anyagcsere-folyamatok gyorsasága befolyásolhatja a gyomor-bélrendszeri rák kialakulását – tette hozzá Magomedova. Hangsúlyozta, hogy a biológiai óra a szervezetet a rákos sejtektől védő gének aktiválásáért is felelős. Szavai bizonyítására a doktornő példaként említette a Massachusetts Institute of Technology tudósainak tanulmányát.

„Egy sor vizsgálatot végeztek egereken, és azt találták, hogy a meghibásodott biológiai órával rendelkező állatokban a rák aktívabban fejlődik, és formája agresszívabb. A kialakulásának kockázatának csökkentése és az egészséges bioritmusok fenntartása érdekében be kell tartania az egészséges alvásra és pihenésre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a napi rutinra és az aktív életmódra vonatkozó ajánlásokat” – zárta Magomedova.

Elolvasom a cikket